неділя, 24 червня 2007 16:58

Підвісну стелю можна змонтувати за день

Автор: фото з архіву компанії ”Кнауф Маркетинг”
  Майстер фірми ”Кнауф Маркетинг” у Києві кріпить профілі підвісної стелі. Для монтажу гіпсокартонних плит використовують шурупокрут. Квадратний метр підвісної стелі коштує 25–30 гривень
Майстер фірми ”Кнауф Маркетинг” у Києві кріпить профілі підвісної стелі. Для монтажу гіпсокартонних плит використовують шурупокрут. Квадратний метр підвісної стелі коштує 25–30 гривень

Підвісні стелі в Україні почали робити років десять тому. Спочатку в офісах, згодом технологію перенесли в котеджі з високими стелями. Останнім часом ставлять у квартирах. Вбудовують маленькі лампочки. Під плитами ховають електропроводку.

42-річний киянин Василь Копистко підвісну стелю у трьох кімнатах приватного будинку на столичних Нивках зробив шість років тому. Знайомі будівельники порадили систему з гіпсокартону німецької фірми "Кнауф".

— Гіпсокартон ріжеться ножем, якщо треба десь підігнати, — розповідає Геннадій Нестеренко, 31 рік, із компанії "Кнауф Маркетинг". — Змонтувати систему можна самому: до комплектів додають інструкції з монтажу.

Гіпсокартонні плити кріпляться до алюмінієвих профілів. Їх встановлюють по периметру на стіні і квадратами по стелі. На стиках профілі з"єднуються металевими кріпленнями. Відстань між "смужками" — 60 см. Це стандартний розмір одного гіпсокартонного блоку.

— Профілі прикручують шурупами-саморізами, — каже Михайло Панченко, 27 років, із фірми "Будленд-Україна", що торгує будівельними матеріалами.

Василь Копистко у супермаркеті "Метро" купив набір для підвісної стелі — профілі з напиленням, які довго не ржавіють, саморізи і гіпсокартонні плити. Для трьох кімнат знадобилося  50 кв м. Тоді це коштувало 1,5 тис. грн. Зараз обійшлося б трохи дешевше — 1,2 тис. грн.

Профілі з напиленням довго не ржавіють

Чоловік працює у будівельній фірмі інженером, тож вирішив робити підвісну стелю сам.

— Найважче було спочатку, — згадує Василь. — Із першою кімнатою ми з товаришем Валерієм морочилися два дні, поки пристосувалися, як зручніше скручувати систему. Потім справи пішли швидше. За наступні два дні встановили підвісну стелю у двох кімнатах. Кажуть, майстри з досвідом монтують усе за день. Шви між плитами замазують, поверхню фарбують.

Підвісну стелю чоловік пофарбував у білий колір польською вододисперсною фарбою "Сніжка". Вона недорога і добре тримається.

— За шість років кілька разів поновлював фарбу, — додає. — Гіпсокартонні квадратики відкручував, фарбував, а потім повертав на місце.

Для кухні й ванної у крамницях пропонують підвісні стелі із вологостійкого гіпсокартону. Але Василь робити таке на кухні не ризикнув. Каже, швидко закіптявіє. А часто мити навіть пофарбовану стелю теж недобре — покриття швидко зноситься.

Зараз популярні підвісні стелі з гіпсокартону китайської фірми "Амстронґ". Вони дешевші за "Кнауф", але кріпляться не саморізами, а дюбелями.

— За шість років жодного разу не пошкодував, що поставив підвісну стелю, — запевняє Копистко. — А коли треба було замінити в кімнаті електропроводку, зняв плити, замінив, прикрутив удруге.

Плівка не пропускає воду

У низьких кімнатах роблять натяжні стелі. Вони вологостійкі, підходять для кухні і ванної. Плівка не пропустить вологу, якщо квартиру затоплять сусіди.
Покриття роблять із плівки або тканини. Натягують на тонкі металеві профілі, що кріпляться по периметру на стінах. Матеріал заганяють в пази профілів, нагріваючи плівку до +60°С. Тому самому цього зробити не вдасться. Натяжну стелю із тканини кріплять "холодною".
— Така система не краде простору кімнати, — розповідає Ірина Сафонова, 41 рік, директор столичної фірми "Альфатехбуд", яка продає натяжні стелі. — Профіль завтовшки 7 міліметрів.
Квадратний метр натяжної стелі з плівки коштує 215–250 грн. Конструкцію можна монтувати до фарбування чи наклеювання шпалер. Головне, щоб стіни, до яких кріпляться профілі, були заштукатурені.
Натяжну стелю миють. Пошкоджене покриття, кажуть майстри, можна заклеїти. На плівку виробники дають 10 років гарантії. На тканину — 12.

Зараз ви читаєте новину «Підвісну стелю можна змонтувати за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути