Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2018 05:25

Печінка французької качки заважує півкілограма

Автор: www.reins.com.ua
  Качки французької породи мулард виростають до чотирьох кілограмів, а качурі — до п’яти. Мають невеликий дзьоб з гострим кінцем, як у гуски
Качки французької породи мулард виростають до чотирьох кілограмів, а качурі — до п’яти. Мають невеликий дзьоб з гострим кінцем, як у гуски

— Виростила цього року такі качки, яких у нашому селі ніколи не було. Мало того, що ростуть швидко, так ще з'їдають усе, що бачать, — говорить Галина Присяжнюк, 49 років, із села Борова Зміївського району Харківської області. — Як десь побачать муху чи жука, відразу ловлять.

Це качки французької породи мулард. У світі їх цінують за печінку, яка сягає до півкілограма. Смаком нагадує гусячу. Качки-муларди виростають до 4 кг, а качурі — до 5. Мають біле тіло з чорними плямами на голові і спині. Дзьоб невеликий і з гострим кінцем, як у гуски. Шия довга.

— Полюбилися мені за смак м'яса. Воно не жирне, як у звичайних качок.

Вирощувати каченят-мулардів не складно. Вони спокійні, не крикливі, охайні. У перші дні життя молодняк годує тертим вареним яйцем, подрібненим зерном і травою. Через тиждень-два підмішує товченої вареної картоплі та м'якого сиру.

— Замість добавок сиплю пекарські дріжджі. Даю не більше грама на одне пташеня. З двомісячного віку ставлю качкам миску з дрібною крейдою, черепаш­ками та яєчною шкаралупою для кращого травлення.

Ця птиця не хворіє, гарно адаптується та швидко росте.

— Восени треба не пропустити обрізання крил. Бо можуть так полетіти, що й не спіймаєте. Підрізую не два, а одне. Так зможе літати, але невисоко. Роблю таку стрижку не частіше, ніж раз на рік.

Сідає на стілець і затискає качку колінами. Однією рукою розправляє пір'я на крилі і шукає махове. Воно найдовше. Для обрізання підійдуть ножиці по металу, вони відразу перерізують пір'їну, не роздрібнюючи. Відтинає у тому місці, де вона переходить у трубчасту. На 3–5 см над шкірою.

— Важливо не перестаратися і не оголити качці боки. Варто залишити частину пір'їн, які формують синє "дзеркало". Блискуча ділянка уздовж заднього краю крила потрібна для розпізнавання птахів свого виду.

Зараз ви читаєте новину «Печінка французької качки заважує півкілограма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути