неділя, 18 березня 2007 14:50

Олексій Росомаха встановив по 15 розеток у кожній кімнаті

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Син Олексія Росомахи Євген встановлює датчик руху
Син Олексія Росомахи Євген встановлює датчик руху

42-річний киянин Олексій Росомаха робить капітальний ремонт двокімнатної квартири на Подолі. Вже поклеїв шпалери, пофарбував вікна та двері й оновив електромережу.

— У кожній кімнаті було по чотири розетки, — розповідає Олексій. — Техніки стало більше, й іноді нема куди втикнути. Подовжувачі тягнемо від розетки через усю кімнату. Це небезпечно. Проводка може не витримати великого навантаження, якщо в одну розетку підключити багато техніки.

Олексій — електрик. Раніше підробляв ремонтами. Доводилося робити розведення електромережі в елітних квартирах. Тому переробляти мережу вирішив сам. Разом із 16-річним сином Євгеном установив по 15 розеток у кожній кімнаті.

Спершу розрахував, де мають стояти розетки і вимикачі. Купив проміжні розетки — до одного виходу можна під"єднати кілька розеток. Канавки під дріт сантиметрової глибини Олексій штробив у стіні дрилем. Дроти тягнув із розподільних коробок, які є в кожній кімнаті. До розеток провів дріт діаметром 2,5 мм, а до люстри і бра — на 1,5 мм. Для з"єднання дротів використовував гвинтові клеми. Дроти вставляються в нішу спеціальної колодки і з"єднуються між собою маленьким шурупом. Пристрій на 12 клем коштує 5,5 грн.

Світло вибиває в одній кімнаті, а не в усій квартирі

— Раніше електрики скручували дроти, — розповідає Росомаха. — Місце з"єднання треба було обмотувати ізострічкою, щоб не закоротило. Можна спаяти, але нема гарантії, що з часом пайка не пошкодиться.

Будинку, в якому живе Олексій, близько 20 років. Електромережу зроблено з мідних дротів, тому проблем із розводкою не було. А от його брат-близнюк Андрій мешкає в новобудові з ламкими латунними дротами. Під час ремонту чоловікові довелося міняти всю проводку.

— Крім розеток і вимикачів, я поставив п"ять автоматичних запобіжників у двох кімнатах, коридорі, ванній та на кухні, — каже Олексій. – У випадку перевантаження мережі вибиває світло в одній кімнаті, а не в усій квартирі. Автоматичний запобіжник фірми "Малер" на 20 амперів у столичному гіпермаркеті "Епіцентр" коштує 19,5 гривні.

Для ванної Олексій підібрав три безпечні для вологої кімнати розетки з захистом від блукаючого стуму. Заради економії підключив вимикачі світла до датчиків руху. Такі використовують у сигналізації. Датчики реагують на рух і звук. Людина заходить до кімнати — світло вмикається. Програма вимикає його через кілька хвилин після того, як господар піде з квартири. На кожному вимикачеві стоять регулятори яскравості світла. У спальні Росомах яскравість лампочки можна зменшити за допомогою пульту для телевізора.

— Повністю "електрифікувати" квартиру можна за два-три дні, — каже Олексій. — Майстри за всю електрику беруть 400 доларів. Це без розеток, вимикачів та дротів.

Олексій міняв електромережу ретельно, не поспішаючи — на це пішло близько місяця. За матеріали на столичному базарі "Юність" віддав 1500 грн. Каже, там розетки й вимикачі на кілька гривень дешевші, ніж у магазинах.

— На базарі можна купити неякісний товар, — каже Росомаха. — Але є там і хороший. Та й на базар треба йти разом із людиною, яка розбирається в електриці.

Вітчизняні розетки й вимикачі, каже Росомаха, швидко псуються. Турецькі кращі. Хоча найкращими вважаються вироби європейських фірм "Поло", "АВВ" і "Легранда".

 Канавка в бетонній стіні вдвічі дорожча

— Кияни найчастіше замовляють у нас електрофурнітуру французької фірми "Легранд", — розповідає 40-річний Вадим Малишко, директор столичної компанії "Інтербудсервіс", яка займається ремонтом квартир.
Встановлення розетки чи вимикача у київських компаніях коштує 15–25 грн. За нішу під розетку в бетонній стіні віддасте 50 грн, а в гіпсовій — 25. При прокладанні дроту за кожен метр штробління треба заплатити 25 грн.
Великі ремонтні компанії — "Проксима" та "Гранд-Хаус" — окремо електрикою не займаються. Вони роблять лише комплексний ремонт.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Росомаха встановив по 15 розеток у кожній кімнаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути