понеділок, 28 січня 2008 14:41

Нова система опалення за місяць зекономила 300 гривень

30-річний Юрій Марчук торік купив трикімнатний будинок на вул. Острозького у Вінниці.

— У будинку був старий котел та чавунні батареї, — розповідає вінничанин. — За місяць опалення доводилося віддавати 590 гривень. А в хаті було не більше 16–18 градусів тепла.

До 50 грн на місяць чоловік платив газовикам ще й за колонку, яка гріла воду для кухні та ванної. Напередодні Нового року почала текти батарея у кімнаті, тоді стару систему сім"я Марчуків вирішила замінити.

Спочатку Юрій хотів викинути чавунні батареї та встановити газові конвектори в кожній кімнаті. Від знайомих чув, що вони економні і їх можна змонтувати за день.

— Один конвектор коштує близько 1200 гривень, — каже Марчук. — Для мого будинку їх потрібно три. На кожному стоїть система "клімат-контролю", яка підтримує задану температуру в кімнатах. Щоб їх установити, потрібно пробивати дірку в зовнішніх стінах. Ми планували поставити їх у нішах, які залишилися б від старих батарей. Майстер прийшов, подивився на будинок. Попередив, що штори та тюлі доведеться підрізати до підвіконня. Це поставило остаточну крапку на конвекторах, — сміється Юрій. — Дружина не хотіла вкорочувати тюлі, як того вимагають технічні умови.

У фірмах, що займаються опаленням та водопостачанням, чоловікові порадили встановити двоконтурний газовий котел — "Валіант" або "Фероллі".

— Вони беруть мало газу, але добре гріють приміщення, — пояснює продавець магазину "Котли" Віктор Дзівінський. — До такої установки слід узяти чавунні батареї, які з"єднуються між собою пластиковими трубами — їх не треба зварювати.

Конвектори економні, але сушать повітря

Майстер, який монтує опалювальні системи, за технічним планом будинку підрахував потрібну кількість матеріалів. Труби, пласкі батареї та котел разом коштують 7568 грн, ще тисячу гривень за роботу бере фахівець. На фірмі запевнили: котел установлять за сім днів. На інших фірмах, куди звертався Юрій, на матеріали вказали вищу ціну — в середньому на 2500 грн. Тож Марчуки вирішили зробити опалення за тиждень, доки діти були на канікулах у родичів.

Усі матеріали чоловік замовляв на одній фірмі, тому за доставку не платив. На обладнання отримав гарантію п"ять років.

— Спочатку від"єднали старі чавунні батареї, — розказує господар. — На це потратили один день, два дні довбали отвори в стінах, бо пластикові труби ми хотіли заховати всередину, під штукатурку. Між стінами майстер робив діри перфоратором, ще день під"єднували батареї та труби.

Котел газівник підключив за кілька хвилин. Повісив його на стіні в кухні. Систему перевірив. За роботу взяв 1550 грн.

— Ми на повну мощность його не включаємо, а гріє так — просто супер, — каже 24-річна дружина Вікторія Марчук. — У комнатах до 25 градусів, до того ж тепер регуліровку на батареях поставили, якщо треба холодніше — можна закрутити краник, і батарея грітися не буде. А за місяць ми заплатили 290 гривень.

У Вінниці близько 15 фірм роблять попередній підрахунок вартості матеріалів. Майстер приїздить додому безплатно. Дивиться на товщину стін, планування кімнат. Потім вираховує, скільки потрібно матеріалів.

— Раніше була мода купувати конвектори, — зауважує менеджер вінницької фірми "Жара" Віталій Бондар. — Вони й справді економні, але сушать повітря. Тому краще купувати котли й робити парове опалення. Для кожного клієнта підбираємо найбільш підходящий варіант. Ціна установки залежить від площі приміщення, яке вона грітиме.

Зараз ви читаєте новину «Нова система опалення за місяць зекономила 300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути