Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2007 15:23

Набір інструментів для дому обійшовся у 396 гривень

У батька була дерев"яна столярна скриня для інструментів. У двох її шухлядах зберігалися необхідні в господарстві речі: молоток, викрутки, складаний метр та ще чимало всього. У мене скрині немає, але за батьковою звичкою виділив під інструменти стару сумку на кілька відділень.

Кілька років тому мій 41-річний столичний приятель Максим Жук купив однокімнатну квартиру на Лісовому масиві. Нині вирішив придбати нові інструменти для дому. Список  складали разом. Туди ввійшло все, що треба для дому: молоток, кілька викруток, плоскогубці, бокорізи, долото, рубанок, ножівки по металу й дереву, розвідний ключ, малярські кісточки, шпатель, склоріз, набір свердел, рулетка. Максим попросив допомогти з вибором. Пішли подивитися, що пропонують у магазинах — "пощупати".

У гіпермаркеті "Епіцентр" на Братиславській інструментів багато. У рядах звернули увагу на  великий пластиковий чемодан, схожий на дипломат. У ньому — універсальний набір інструментів тайванської компанії "Джонесвай": молоток, п"ять викруток, розвідний ключ, 7 ключів різного діаметру, торцеві головки. Набір коштує майже 800 грн. Менший — китайський "Голд Тулс" — продають за 90 грн. У наборах не всі потрібні інструменти, зате є такі, що ніколи не знадобляться.

Максим запропонував глянути, у скільки обійдеться, якщо купити інструмент не в наборі, а окремо. У магазині два ряди з ручним приладдям. Різниця в ціні — до 60 грн. Продавці кажуть, вартість залежить від якості товару.

— Можна купити китайські плоскогубці чи ножівку, — каже 22-річний продавець "Епіцентру", Микола Чеботніков. — Скільки він служитиме, ніхто не зна. Якщо потрібен надійний інструмент, краще одразу брати відомого виробника, наприклад американської компанії "Стенлі". Коштує дорожче від китайського, але служитиме багато років.

Ми з Максимом почали з молотка. Є дерев"яний, а є покритий скловолокном. Дерев"яний утричі дешевший, у руці сидить зручніше. Продавець теж порадив купити простіший.

Однією викруткою вдома не обійдешся

— Такі вважаються надійнішими, — каже Чеботніков. — Бо скловолокно — це пластик. Якщо держак погано тримається, розхитається, то вже треба купувати новий молоток, верх відпадає.

Долото нам порадили купити з комбінованого матеріалу фірми "Нарекс". У нього дерев"яна ручка зверху має прогумоване покриття. Така не розколеться від удару, рука не ковзатиме  під час роботи.

Рубанок купили з металевою підошвою. Із дерев"яним низом тепер практично не буває, каже продавець. Металевий рубанок компактніший, хоч професійні столяри кажуть, що дерев"яні колись робили кращими. Вони не дряпали матеріал під час роботи.

Потім ми пішли по викрутки. Із практики знаю, що однією вдома не обійдешся. Велика не візьме гвинта з маленькою "шляпкою". А коли розкручуєш вікна, без викрутки з широкою платформою теж як без рук. І хрестоподібна теж потрібна. У крамниці пропонують набірну викрутку. Вона має ручку і кілька змінних насадок різного розміру. Універсальна в "Епіцентрі" коштує близько 20 грн. Якщо купувати кілька окремих — вийде приблизно так само. Набірна займає менше місця в сумці з інструментами. Максим вирішив купити універсальну викрутку з прогумованою ручкою.

Узяли кілька ключів для гайок малого діаметра і розвідний ключ для сантехніки. А ще універсальні плоскогубці фірми "Хоббі". Їх можна використовувати як кусачки.

Довго обирали ножівки. Придивлялися до розміру і якості полотен, розпитували у продавців чи легко знайти змінне полотно до ножівки по металу. Купили різних фірм. По дереву — "Беста", по металу — "Юко".

Для невеликого ремонту у квартирі Максим узяв круглу і прямокутну малярські щітки не дуже дорогої польської фірми "Каем". Спеціалісти кажуть, вони служитимуть кілька років. Дорогою до виходу докупили ще деякі дрібниці — шпатель "Мада" з дерев"яною ручкою і 5-сантиметровою лопаткою, 5-метрову рулетку з автоматичним змотуванням.

За все разом заплатили 396 грн. Думали ще купити невеликий ручний дриль, але не знайшли. Продавці кажуть, що таких уже не завозять. Тепер за 100 грн можна купити електродриль, якого вдома вистачить на багато років.


Скільки коштує ручний інструмент*, грн


 Слюсарний молоток з дерев"яною ручкою  7
 Плоскогубці універсальні  26,50
 Викрутка набірна  20
 Ножівка по дереву  26
 Ножівка по металу  31
 Долото  31
 Рубанок  232
 Шпатель  3
 Пензлик прямокутний  10,5
 Пензлик круглий  3,6
 Рулетка, 5 м  5,3

* Ціни будівельного гіпермаркету "Епіцентр"
Зараз ви читаєте новину «Набір інструментів для дому обійшовся у 396 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути