Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 05:36

Молоко після доїльного апарата продають дорожче

Автор: www.irma.prom.ua
  Середній термін служби доїльного апарата — 10 років. Якщо вчасно змінювати зношені деталі насоса, працюють десятиліттями
Середній термін служби доїльного апарата — 10 років. Якщо вчасно змінювати зношені деталі насоса, працюють десятиліттями

— Щодня з хорошої корови маю до 30 літрів молока. Дою апаратом, — розповідає Галина Присяжнюк із села Малинівка Літинського р‑ну Вінницької обл. — Воно чисте, без бактерій, тому молокозавод приймає як від фермерського господарства — по 7 гривень за літр. З однієї корови маю щодня 210 гривень. А якщо пере­робляю частину на сир і сметану, дохід зростає в рази.

Жінка має шістьох корів. Раніше доїла їх вручну. Чотири роки тому діти подарували автоматичний апарат. Каже, що молока стало більше майже на третину.

Доїльні апарати бувають двох видів — із сухими й масляними насосами. Сухі — дешевші, але працюють гучніше, масляні — навпаки.

— Якщо поступово привчати корову до пристрою, вона не боїться, як голосно він не працював би, — розповідає вінничанин 36-річний Василь Зубов, менеджер із продажу сільгосптехніки. — Спочатку доять уручну, але вмикають апарат на кілька хвилин. Наступного дня — довше. Дивляться на реакцію корови. Коли перестає звертати увагу, під'єднують до дійок.

Важливий матеріал, з якого зроблені стакани, що одягають на дійки. Можуть бути алюмінієві, з нержавіючої сталі чи полікарбонату. Фахівці радять брати металеві. Завдяки вазі краще видоюють молоко. Є комплектації з насадками для кіз, овець і кобил.

— Апарати неважкі, тому ними легко користуються жінки, — говорить Зубов. — Треба лише ввімкнути в розетку. Доки корову доять, можна зай­матися іншими тваринами чи птицею. Молоко — чисте й не смердить. Бо по трубочках одразу потрап­ляє в закрите відро. На одну корову витрачають 5 хвилин. Коли молоко більше не тече, це чути за звуком роботи апарата. Поліпшені доїльні пристрої обладнують автоматикою. Самі вимикаються. Можна доїти одночасно кілька тварин.

Досвідчені фермери стверджують — витрати на доїльні апарати окупляться за рік. Середній термін служби такої техніки — 10 років. Якщо вчасно змінювати зношені деталі насоса, працюють десятиліттями.

Зараз ви читаєте новину «Молоко після доїльного апарата продають дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути