понеділок, 01 жовтня 2018 00:05

Багатофункціональну піч установлюють на окремий фундамент

Автор: www.buduy.com.ua
  Під час встановлення печі важливо, щоб перший шар цегли був ідеально рівний. Від нього залежатиме якість всієї конструкції
Під час встановлення печі важливо, щоб перший шар цегли був ідеально рівний. Від нього залежатиме якість всієї конструкції

— Рік прожили в новому заміському будинку. Переконалися — для затишку й комфорту не вистачає багатофункціональної печі. Але тут же зіткнулися з проблемою — хороших фахівців знайти важко. Тому думаємо над тим, щоб скласти піч самим, — каже Геннадій Рябко, 29 років, викладач із Чернігова.

— Зробити самому піч можна, якщо є навички цегляної кладки, — говорить будівельник 56-річний Віктор Кириченко, спеціалізується на кладці печей. Живе в Бучі поблизу Києва. — При виборі місця важливо враховувати її протипожежну безпеку. Димохідна труба не повинна наштовхнутися на балки перекриття горища. Відстань від дерев'яних конструкцій до стінок димового каналу має бути не менш як 37 сантиметрів. Від "коника" — 1,5 метра. Потрібно обов'язково передбачити ізоляцію від горючих матеріалів стіни. Для цього використовують жаростійкі листи азбесту чи спеціальний гіпсокартон.

Цегляні печі бувають трьох основних видів: опалювально-варильні, варильні й опалювальні. Опалювально-варильна має ще й духову шафу і бак для підігріву води. Такі печі часто вбудовують у стіну. Плиту повертають у бік кухні. Задня стінка гріє житлову кімнату.

— Піч кладуть на окремий фундамент із бетону. У будинку з дерев'яною підлогою доведеться зводити основу від ґрунту. Як бетон застигне, можна приступати до основної кладки. На підготовленому майданчику наносять контури майбутньої печі. Перший ряд кладуть на розчин. Важливо, щоб він був ідеально рівний за всіма параметрами. Від нього залежатиме якість всієї конструкції.

У другому ряду цегли формують камеру для попелу й основу для двох вертикальних каналів. Установлюють дверцята піддувальної та очищувальної камер. На металевих дверях передбачені вушка. У них протягують і закручують відрізки сталевого дроту. Їх потім вмуровують у шви між цеглинами. До повного закріплення дверцята підпирають цеглою з однієї чи двох сторін.

П'ятий ряд повністю викладають шамотною, тобто вогнетривкою цеглою. Над камерою для попелу формують отвір із місцем для колосникових ґрат. На цьому ж ряду монтують колосник. Його садять на глиняний розчин або укладають без нього. Між ним і цеглою залишають відстань 4–5 міліметрів.

У шостому ряду формують камери згоряння і вертикальні канали. Встановлюють топкові дверцята. Їхню раму перед монтажем слід обов'язково обмотати чи обкласти азбестом.

— У процесі кладки зовні та всередині печі періодично потрібно зчищати залишки видавленого розчину, — каже Віктор Кириченко. — Внутрішні ж поверхні димоходів протирають змоченою у воді ганчіркою. Обмазувати їх глиною не слід. Вона висихає, відвалюється і засмічує канали. І взагалі — поверхні всіх пічних каналів необхідно робити гладенькими. Аби вони не перешкоджали вільному проходженню газів. Для поліпшення тяги всі кути в каналах печі треба обов'язково заокруглити.

Зараз ви читаєте новину «Багатофункціональну піч установлюють на окремий фундамент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути