Ексклюзиви
неділя, 15 липня 2007 17:15

Мирослава Рожко тче сумки

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Мирослава Рожко тче сумку з ворсистим клапаном
Мирослава Рожко тче сумку з ворсистим клапаном

"Ткані сумки в мене найчастіше замовляють подруги, — показує ткані торбини 25-річна Мирослава Рожко з міста Дубляни на Львівщині. — Вони практичні — з підкладкою та клапаном на липучці".

Ткацтвом Мирослава захопилася змалку. Їй 13-річній на Миколая батьки подарували ткацький верстат. Навчаючись у Львівській академії мистецтв, через друзів знайшла ще два. Тепер у кімнаті дівчини стоять три дерев"яні верстати. Мирослава тче килимки, рушники, гобелени та сумки.

— Сумки тчу на найменшому станку, на ньому можна виготовити полотно завширшки 30 сантиметрів, а завдовжки — скільки захочете, — розповідає Мирослава. — Кожна  сумка ексклюзивна, існує лише в одному екземплярі. Їхні власниці — здебільшого мої колежанки. Ціна залежить від складності роботи, кількості й якості ниток.

Орнамент вибирають разом із замовницею

Мирослава робить сумки квадратними — 30х30 см. Окремо тче ручку завширшки 10 см. Такі торбини коштують від 500 грн. Орнамент вибирають разом із замовницею. Жодного молода майстриня ще не повторювала.

— Оцих рибок вигадала сама, — дівчина крутить у руках темно-вишневу сумку з різноколірними рибками. — Моя мама, художниця, радила змінити тло, але я зробила по-своєму. Вийшло — супер! А на цій, дивіться, скіфський орнамент. Подруга як побачила оці завитки — і собі попросила зробити такі на сумці.

Мирослава тче сумки лише з нових ниток. Використовує вовну, синтетику і акрил. 100 г акрилових ниток коштують 3 грн, а вовняних — 10–15 грн. Усі сумки мають усередині підкладку. У них вміщаються 2–3 книжки і кілька зошитів. Найзручніше Мирославині торбини носити через плече.

— У коледжі нас навчали ворсової техніки ткацтва, — Мирослава показує пухнастий клаптик тканини, проводить по ньому рукою. — Тепер хочу використати її для сумок. Зроблю собі на пробу. Із ворсом буде клапан, решта — гладенька поверхня.

Мирослава працює у Дублянській дитячій школі мистецтв. Навчає дітей малювання. У вільний час стає до верстата. Третій тиждень тче на ньому двометровий гобелен.



Ручки для торби зробила з намиста


Львів"янка Ярина Бойко, 23 роки, пошила сумку з джинсових штанів. Вони стали затісними, тому й вирішила переробити їх на торбину.
— Викройок не треба. Достатньо обрізати штанини, розпороти з одного боку і зшити низ, а згори пришити ручку — і сумка готова, — пояснює дівчина. — На колінах моїх джинсів були симпатичні кишеньки. Я їх хотіла зберегти, тому обрізала штанини вище колін.
Зі штанин-"кльош" вийшло два клапті у формі трапеції. Готові кишені опинились якраз посередині обох боків сумки.
— Дна я не викроювала і не прострочувала на машинці якимись особливими швами. Хотіла, щоб сумка була м"якою і мішкуватою, — додає Ярина.
Зверху вшила замок-блискавку завдовжки 50 см. Ручки Ярина зробила зі старого дерев"яного намиста. Це прикраси мами, пояснює дівчина. Вони вже потерті, тому мама намисто не вдягала. З обох кінців пришила ручки міцною ниткою. Вийшли вони не дуже довгими. Сумку зручно носити на зігнутій руці.

Зараз ви читаєте новину «Мирослава Рожко тче сумки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути