понеділок, 17 червня 2019 00:01

Квіткову арку збирають за день

— Квіткова арка — нескладна конструкція, що допомагає візуально відокремити садову зону від господарської, — каже Елла Гайдукевич, 34 роки, ландшафтний дизайнер із Києва.

Найпростіші варіанти арок можна виготовити самостійно. З дерева, каменю, пластика чи металу. Для металевої арки піді­йдуть залізні прути й арматура. До двох основних дуг приварюють поперечки або прив'язують дротом. Основу арки заглиб­люють у землю на 50 см.

— За формою арки бувають різні. Сполучені між собою горизонтальними балками, утворюють перголу. Її можна встановити вздовж доріжки. Поставлені одна за одною балки утворюють квітковий тунель. Найпростішим різновидом арки є шпалера — решітка з переплетених між собою дерев'яних рейок. Якщо на ділянці небагато місця — шпалеру притуляють до стіни будинку. Вона нагадуватиме міні-альтанку.

Квіткову арку будують за один день. Готують три бруска з квадратним перетином. Їх товщина залежить від розмірів конструкції. А також від рослин, що витимуться. Для однорічників досить товщини 5–6 см. Для товстих багаторічних ліан — 8–10 см. Для 2-метрової арки беруть два опорних бруса заввишки 2,4 м і один поперечний брус довжиною рівній ширині конструкції. З'єднують всі три бруса саморізами в формі букви П. Для посилення міцності по кутах можна зробити додаткові косі поперечки з тонших планок. Розмічають на землі місце розташування аркових опор. Викопують лунки завглибшки 40 см. Низ брусів просочують відпрацьованим машинним маслом, або розчином проти гниття. Додатково можна обгорнути плівкою. Встановлюють арку на місце. У лунки поміщають великі шматки битої цегли чи каменів. Заливають бетоном. Фіксують конструкцію розпірками — доки бетон не затвердіє. Готову арку фарбують або покривають лаком.

Для арки чудово підійдуть кучеряві багаторічні рослини: хміль, виноград, духмяний горошок. Популярні клематиси і троянди.

Зараз ви читаєте новину «Квіткову арку збирають за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути