понеділок, 27 січня 2020 07:56

Кухонний фартух оздоблюють гартованим склом

Автор: BUSEL.UA
  Кухонний фартух захищає від бризок води і жиру, прикрашає робочу зону. Зазвичай його оздоблюють під колір стільниці. Це візуально збільшує кухню
Кухонний фартух захищає від бризок води і жиру, прикрашає робочу зону. Зазвичай його оздоблюють під колір стільниці. Це візуально збільшує кухню

— На зйомній квартирі намучилася з кухонним фартухом, — згадує 34-річна Поліна Маслюк із Дніпра. — Був обкладений кахлями. Шви між ними забивалися жиром. Через день драяла щіткою. Коли купили квартиру, приклеїла на нього цільне скло. Протерла вологою ганчіркою — і все.

Кухонний фартух — ділянка стіни між стільницею і верхніми шафами. Захищає від бризок води і жиру, прикрашає робочу зону. Стандартна його висота — 60 см. Зазвичай оздоблюють під колір стільниці, що збільшує ­кухню.

— У кімнаті із середньою чи високою стелею фартух може бути яскравий, — розповідає дизайнер із Харкова 48-річний Геннадій Мостовий. — На кухні з низькою стелею краще вибрати фонову обробку. Щоб колір фартуха і стін збігався.

Кухонний фартух оздоблюють щитами з деревоволокнистої плити, пластику, кахлями чи керамогранітною плиткою, цілим гартованим склом, мозаїкою.

— Найдешевші варіанти — з деревоволокнистої плити і пластику, — каже Геннадій Мостовий. — Обійдуться у 300–500 гривень. Їх легко кріпити, просто доглядати. Є й недоліки. Деревоволокниста плита набрякає від вологи. Пластикові панелі заборонено використовувати, коли на кухні є газова плита чи духовка. Та й вигляд мають, як дешева підробка гартованого скла.

Дорожчий варіант оздоблення — керамічна чи керамогранітна плитка.

— Прикрасити фартух плиткою коштує 800–900 гривень, — говорить Геннадій Мостовий. — У маленькій кухні найкраще використовувати прямокутну. Її приклеюють до стіни ялинкою або по діагоналі. Горизонтальні смуги на плитці розширять приміщення, вертикальні — піднімуть низькі стелі. Плитка довговічна, не боїться жиру, перепадів температури, вологи. Її легко мити. Єдина проблема — можуть бруднитися шви. Не треба брати світлу затирку.

Ще дорожчим матеріалом для оздоблення кухонного фартуха є гартоване скло. Квадратний метр коштує від 400 грн. Скло виготовляють ціле, під розмір кухні. Буває матове чи глянцеве, різної товщини. Під нього можна помістити зображення. Воно не бруднитиметься.

— Гартоване скло має найкращий вигляд, за ним найлегше доглядати, — продовжує Геннадій Мостовий. — Але в ньому практично неможливо вирізати отвори для розеток. Їх треба робити під час виготовлення панелі.

Оздобити фартух скляною, керамічною чи кам'яною мозаїкою коштує від 2 тис. грн.

— Не раджу клеїти на фартух мозаїку, — говорить. — Вона красива тільки першого дня, але не практична. У ній багато швів, що швидко брудняться. Фартух із плитки має два горизонтальних і до п'яти вертикальних швів, а у мозаїки їх сотні.

Зараз ви читаєте новину «Кухонний фартух оздоблюють гартованим склом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути