Ексклюзиви
понеділок, 04 січня 2021 06:31

Коркова підлога робить квартиру безшумною

Автор: TEPLUYDIM.COM.UA
  Коркове покриття приклеюють на підлогу каучуковим клеєм. У кімнатах додатково вкривають епоксидним лаком. Квадратний метр матеріалу коштує від 200 гривень
Коркове покриття приклеюють на підлогу каучуковим клеєм. У кімнатах додатково вкривають епоксидним лаком. Квадратний метр матеріалу коштує від 200 гривень

— Роками жили, як у комуналці, — каже киянин 57-річний Олександр Мазур. — Про сусідів зверху знали все: коли прийшли, пішли, що говорять, роблять, чому сваряться. Підлога скрипіла від кожного руху. А сусіди знизу так само чули нас.

Він перестелив підлогу корковим покриттям.

— Порівняно з іншими матеріалами — небо й земля, — додає Мазур. — Найбільший плюс — шумоізоляція. В хаті тихо, хоч бігай, звуки назовні не виходять. І від сусідів менше чути. То переконав сусіда ­зверху постелити таку саму. Нарешті відчули тишу і спокій.

Коркове покриття — будівельний матеріал для оздоблення стін і підлоги. Його продають у рулонах або трохи цупкіших листах. Буває завтовшки 2–5 мм.

— Це — кора коркового дуба, якому понад 25 років, — говорить будівельник 36-річний Вадим Селезньов із Хмельницького. — Її зрізують, подрібнюють, нагрівають і пресують у листи під високим тиском. Без додавання токсичних клеїв.

Покриття має високі гідро- та звукоізоляційні властивості. Його стелять у житлові кімнати. Поглинає побутові шуми, плач, сміх, брязкіт посуду чи грюкіт пральної машини. Матеріал екологічний, не викликає алергічних реакцій.

— Кора коркового дуба має пористу, губчасту структуру, — продовжує Селезньов. — Якщо дивитися під мікроскопом, то видно сотні дрібних комірок, подібних до бджолиних стільників. Кожна має 14 граней, заповнена всередині повітрям. Це робить матеріал ще й теплоізоляційним. Не пропускає холоду з низу підлоги й не випускає тепла з вашої оселі.

За густиною коркове покриття нагадує гуму чи цупкий силікон.

— Під час ходьби трохи пружинить, чим зменшує тиск на кістки, — каже Селезньов. — На нього не страшно падати, уберігає від травм. Це не плитка, на якій після найменшого падіння треба йти в травм­пункт.

Покриття не боїться комах і гризунів. Має природні антисептичні властивості, що роблять його стійким до гниття і цвітіння.

Рулонне коркове покриття кріплять до підлоги чи стін на каучуковий клей. Листове — монтують як ламінат, скріплюючи між собою на замки.

Природні кольори корка — різні відтінки бежевого та світло-коричневого.

— Можна вибрати природні барви або шпоноване чи принтоване покриття, — говорить Вадим Селезньов. — Є з малюнком паркету чи дошки. Корок із покриттям ще міцніший за звичайний, його можна мити водою з милом.

По такій підлозі приємно ходити босоніж. Вона тепла, не слизька, м'яко пружинить під ногами, чим знижує навантаження на хребет.

1 кв. м коркового покриття коштує від 200 грн.

— Недоліками є його вразливість до стирання, пошкодження від підборів чи кігтів тварин, — каже Вадим Селезньов. — Для зміцнення можна покрити твердим епоксидним лаком. Але тоді втрачається екологічність.

Зараз ви читаєте новину «Коркова підлога робить квартиру безшумною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути