понеділок, 19 листопада 2018 07:45

Грабові дрова горять довше за соснові

Автор: WWW.GREENSECTOR.RU
  Твердопаливний котел автоматично підтримує задану температуру за допомогою датчика. Він сполучений із заслінкою, яка управляє процесом горіння, змінюючи тягу
Твердопаливний котел автоматично підтримує задану температуру за допомогою датчика. Він сполучений із заслінкою, яка управляє процесом горіння, змінюючи тягу

— Третій сезон користуємося твердопаливним котлом, — каже 37-річний Іван Мельник із Мостиська Львівської області. — На зиму йде близько двох машин твердого дерева. Обігріваємо будинок на 100 квадратних метрів із середини жовтня по квітень. Дім утеплений пінопластом. Для котла збудував котельню, в коридорі та ванні обладнав теплу підлогу, що гріється також від котла.

Чоловік установив котел потужністю 14 кВт. Закладає дровами кожні 7–8 год.

— Ми опалюємо грабом. Він горить довше, тому загружати котел такими дровами треба рідше, ніж сосновими. Смолянистих порід узагалі варто уникати, вони псують котел. Раз на два місяці чищу димар і котел. Накопичена сажа й попіл заважають працювати на повну потужність.

Товщина металу в котлі повинна бути не тонша 5 мм.

— Потужність котла слід вибирати залежно від квадратури опалюваної площі. Треба виходити з розрахунку 1 кіловат на 10 квадратних метрів. Не варто брати з великим запасом потужності, хіба що плануєте добудовуватися.

Якісні котли служать до 20 років, вартість залежить від виробника.

— У мене твердопаливний котел, який автоматично підтримує задану температуру за допомогою датчика. Він сполучений із заслінкою, яка управляє процесом горіння, змінюючи тягу. Якщо температура підвищується, то заслінка автоматично прикривається і процес горіння сповільнюється, бо не вистачає тяги. Коли температура опускається, то заслінка відкривається і горіння посилюється.

Основною перевагою твердопаливних котлів є доступність і невисока вартість палива.

— Є багато модифікацій. На кожну батарею в будинку можна поставити термоголовки й виставити бажану температуру. Наприклад у дитячій кімнаті на 22 градуси, а в кухні на 17. Загалом я задоволений. Усю зиму вдома тепло й затишно. Котлом користуємося весь рік. Улітку підключаю до бойлера, щоб нагрівати воду. Подобається, що сам можу контролювати температуру в домі й ні від кого не залежу, — каже Іван Мельник.

Стіни та підлогу котельні викладають кахлем

— Важливо правильно обладнати котельню для твердопаливного котла, — каже Іван Мельник. — Висота приміщення має бути 2,5 метра. Відстань від котла до стелі як мінімум 70 сантиметрів. Перед передньою частиною котла і стіною варто залишити 2 метри, щоб було зручно завантажувати дрова. Між боковою стінкою котла та стіною має бути менш як метр.

Щоб уберегти будинок від пожежі, стіни й підлогу котельні викладають керамічною плиткою. Двері в котельній повинні бути як мінімум 80 см завширшки й виходити на вулицю, щоб за потреби можна було винести котел.

Котельню слід утеплити. У холодному приміщенні можуть з'явитися тріщини на котлі чи замерзнути вода. У стіні роблять отвір, щоб надходило повітря і був постійний доступ кисню для вогню. Димар треба ставити високий, щоб мав добру тягу.

Зараз ви читаєте новину «Грабові дрова горять довше за соснові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути