понеділок, 19 листопада 2007 15:41

Галина Яра змушена була встановити автономне опалення

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Монтажники Іван Захаров (ліворуч) та Андрій Царюк установлюють індивідуальне опалення у квартирі №7 у провулку Шкільному, 2 в Тернополі. Господиня Наталія Чеховська на площу 45 ”квадратів” купила сім радіаторів і рушникосушку, бо будинок сирий і поцвів. З
Монтажники Іван Захаров (ліворуч) та Андрій Царюк установлюють індивідуальне опалення у квартирі №7 у провулку Шкільному, 2 в Тернополі. Господиня Наталія Чеховська на площу 45 ”квадратів” купила сім радіаторів і рушникосушку, бо будинок сирий і поцвів. З

"Нам набридло мерзнути. Живемо на першому поверсі, а тепло ж подають зверху до низу. То на вищих поверхах палять добре, а в нас завжди було холодно. Та й площа велика — 100 "квадратів". Куди лишень не зверталися — нічого не допомагало. Температура була 12–14 градусів, — розповідає тернополянка Марія Скакальська, 50 років. — А місяць тому проблему таки вирішили — встановили індивідуальне опалення. Тепер нарешті стало тепло. Ще й грошей зайвих платити не треба — крім котла і батарей, установили лічильник."

У Тернополі масово переходять на індивідуальне опалення.

— За останні три-чотири роки нашими клієнтами стали понад п"ять тисяч осіб, — каже Віталій Бобрівець, 32 роки, заступник голови правління "Тернопільміськгазу". — Така система набагато економніша. На іноземному обладнанні майже всі, ну 90 відсотків споживачів газу вкладаються у мінімум. Навіть у великій квартирі господарі використовують менше ніж 2,5 тисячі кубометрів за рік. Нині ціна газу диференційована, залежно від споживання. Як використали мінімум, то й платять за найнижчим тарифом — по 31,5 копійки.

Цього року 83 будинки від"єднали від теплопостачання. Міська рада прийняла рішення про неефективність подачі тепла, бо більше половини мешканців уже встановили індивідуальне опалення. Господарі решти помешкань теж хочуть стати "індивідуальниками".

— Я ніколи не думала, що колись установлюватиму індивідуальне опалення. Дуже дорого. Але життя примусило — більшість сусідів підключилися і будинок відрізали від тепломережі. Спочатку заплатила 3395 гривень авансу. То 40 відсотків від усієї суми, — каже Галина Яра, 47 років. — Радіатори поставила в кімнаті, кухні, коридорі та ванній. Зміни температури відчула, ще коли надворі було не холодно. У ванній стало тепло. Так що, хоч і добровільно-примусово міняла опалення, усе одно задоволена. Раніше батареї були старі й "завоздушені". Хату взимку  гріла каміном. Висота квартири 3,25 метра, от і не нагрівалося.

Навіть у холодні зимові місяці платив по 70 гривень

До системи, крім котлів та радіаторів, додаються рушникосушки та газові й водяні лічильники. Перед початком робіт власник помешкання має виготовити дозвільно-технічну та проектну документацію.

— Наші спеціалісти встановлюють опалення за два-три дні. Найпопулярніші котли — німецької фірми "Віссманн" та італійської "СОЛАР". Нагрівають температуру до 25 градусів. Це моделі турбо — мають спеціальну трубку із примусовою витяжкою й виходом на вулицю. Її діаметр малий, туди нічого не потрапить і котел не погасне, як це часто буває із димоходом, — пояснює оператор "Тернопільміськгазу" Марія Кіндрат, 23 роки. — Закордонне обладнання удесятеро економніше, ніж радянське.

Можна міняти лише котел. Залишити батареї й зекономити на радіаторах. Але тоді є небезпека, що обладнання поламається.

— Автономне опалення я встановив ще 2002-го. Воно себе повністю окупило, — розповідає тернополянин Василь Сікора. — Можу перекривати тепло в кожній кімнаті. Вимикаю його, коли кудись їдемо, вмикаю без графіка. Навіть у холодні зимові місяці платив по 70 гривень. Більше, ніж 200 кубів не напалював. Не кажучи вже про те, що цілодобово маю гарячу воду.




Скільки коштує найпопулярніше обладнання, грн

Котел СОЛАР 24С,

турбо, з димоходом    3976

Котел Віссманн Вайтопенд

турбо 24 кВ    5105

Радіатор 22х500х600

(на кухню)    277

Радіатор 22х500х800    349

Радіатор 22х500х1000    397


Орієнтовна вартість встановлення опалення, тис. грн

Однокімнатна квартира    8,5–9,5

Двокімнатна квартира    9,5–10,5

Трикімнатна квартира    10–11

Зараз ви читаєте новину «Галина Яра змушена була встановити автономне опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути