Ексклюзиви
понеділок, 04 листопада 2019 07:55

Фасади утеплюють жорсткою мінеральною ватою

Автор: ISU.ORG.UA
  ­Балкони ­утеплюють фасадною ватою. Дозволяє утримувати тепло. Дає гарну звукоізоляцію
­Балкони ­утеплюють фасадною ватою. Дозволяє утримувати тепло. Дає гарну звукоізоляцію

— Ми 14 років жили по квартирах. Купили ділянку землі. Почали будуватися. На другому поверсі хочу покласти теплоізоляційний матеріал. Планую ватою утеплити ще й балкон. Але не розумію, яка краще — скловата чи базальтова, в рулонах або квадратами, — каже черкащанин 41-річний Анатолій Борисенко.

— Вся вата називається мінеральна. Базальтова чи кам'яна — це її різновиди, — говорить 33-річний Василь Бородінов, із будівельного гіпермаркету в Києві. — Виготовлена вона на основі базальтових гірських порід. Дозволяє утримувати тепло. Дає гарну звукоізоляцію. Вона дорожча, бо протипожежна. Не розсипається за температури до 900 градусів. Інший вид утеплювача — це скловата. Її виробляють з доломіту, бури, кварцового піску, склобою, вапняку. Колір має жовтий. Плавиться за температури 600 градусів.

Вата буває жорстка і м'яка. Товщиною від 5 до 20 см. Жорстка — для утеплення фасадів. "Куб" має важити від 80 до 135 кг. М'яка призначена для утеплення всередині приміщення. Вага "куба" становить 15–50 кг.

— Фасадну вату кладуть на стіну під вентильований фасад, сайдинг, дошку чи брус. Цей матеріал із маркуванням "110 кг" можна брати для утеплення не вище 6 метрів, тобто на двоповерхові приміщення. На висотні будинки щільність вати повинна бути не менш як 135 кілограмів. Під час монтажу її приклеюють клейовими сумішами та прибивають дюбелями — "грибочками". Зверху накладають армовану сітку зі спеціальною сумішшю. Така вата не горить. Має товщину 5 і 10 сантиметрів. Краще брати товщу, щоб не промерзала і не з'явився грибок, — розповідає Бородінов.

М'яка вата призначена для внутрішнього утеплення дахів, горища, перегородок.

— Вона пружніша і краще тримає тепло. Є вата з підвищеною вологостійкістю. Продають у рулонах і пластах. Рулонну бажано використовувати лише на горизонтальній поверхні. Для даху, якщо має нахил, не годиться. Із часом тягнутиме донизу. Для даху варто брати вату пластами. Коли утеплю­ють велику площу, їх кладуть у шаховому порядку. Розміщують у два шари. Верхній перекриватиме шви нижнього. Тоді не заходитиме холод, — каже Василь Бородінов.

Базальтова вата має підвищену шумоізоляцію.

— Структура її волокон так закручена, що шум у них губиться. За товщини 10 сантиметрів поглинає 50 децибел. Це як від режиму "віджим" пральної машини. Для ідеальної шумоізоляції, крім стін, враховують стелю і підлогу. Останню покривають спеціальною ватою, поверх неї роблять стяжку. Для балконів виробники радять брати фасадну вату. Під неї класти гідробар'єрну чи гідроізоляційну плівку, щоб не було конденсату. Утеплюють балкони ще екструдером. Він за тепловими властивостями кращий.

Під час роботи зі скловатою чи базальтовою слід користуватися захисними окулярами, костюмом і рукавицями.

— Після роботи вимити руки й обличчя, а відходи зібрати й утилізувати, — додає Василь Бородінов.

Зараз ви читаєте новину «Фасади утеплюють жорсткою мінеральною ватою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути