четвер, 12 липня 2007 16:10

Електронні ваги показують з точністю до грама

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Валентина Звягіна зважує огірки для консервації. Вона має ваги, розраховані на 5 кілограмів. Коли треба зважити картоплю, ставить мішок на домашні напольні — з позначками до 150 кілограмів
Киянка Валентина Звягіна зважує огірки для консервації. Вона має ваги, розраховані на 5 кілограмів. Коли треба зважити картоплю, ставить мішок на домашні напольні — з позначками до 150 кілограмів

У липні починається сезон консервації. Продавці київського "Ельдорадо" на вул. Глибочицькій розказують, що за кілька тижнів у них розкупили майже всі кухонні ваги. Залишилося дві-три моделі.

— Нині люди купують електронні прилади, — каже 23-річна Світлана Болтенкова з "Ельдорадо" на Петрівці.— Бо вони зважують з точністю до граму.

Електронні працюють на батарейках. Чисту вагу продукту визначають за допомогою кнопки "тара". Спочатку зважують порожню коробочку. Програма запам"ятовує її вагу. А потім, коли на ваги ставите чашу з продуктами — прилад сам віднімає масу тари.

62-річна київська пенсіонерка Олександра Дмитрієва користується механічними вагами, які купила двадцять років тому.

— Улітку й восени закриваю овочі. Ваги завжди під рукою, — каже жінка. — Єдина незручність: у механічних терезах ділення починається від 25 грамів, — розповідає Олександра Іванівна. — Коли записую рецепт, перепитую, скільки чайних ложок, наприклад, спецій класти на банку. Бо дуже точно на них не зважиш.

Олександра Іванівна хоче купити електронні ваги "Тефаль". Такі, каже, взяла її знайома. То зважує на них навіть рідину, коли готує напої.

— Ваги, на яких можна визначити кількість рідини, купують, щоб дотримуватися дієти, — каже продавець "Фокстроту" на Петрівці Наталія Гринь, 20 років. — Така функція є майже в усіх електронних вагах, крім "бошівських".

За кілька тижнів розкупили майже усі моделі

З грамів на мілілітри переводить кнопка із зображенням крапельки. У деяких приладах там є позначка "cl/dl".

Раніше купити навіть прості механічні ваги було складно, розповідає київська пенсіонерка Софія Панчук, 77 років. На початку 90-х жінка купувала їх у знайомих, з рук. У магазинах такого товару не було.

— Улітку без вєсов було, як без рук,— розповідає Софія Кузьмівна.— Варю варення — спершу зважую ягоди. Потім насипаю у ту ж чашу сахар. Бо якщо сахару більше, варення вийде сильно сладким. Діти таке не люблять. А торік восени вєси зламалися. Я якраз зважувала помідори на консервацію, як щось всередині хруснуло і стрілка перестала рухатися, — бідкається жінка.

Тепер пластикова чаша стоїть на підвіконні малесенької кухні у "хрущовці" на Воскресенці.

— Учора привезла з дачі десять кілограмів вишень — нападали під час грози, — каже жінка. — Вирішила закрити компот. Важила кантором у кульку по два кілограми. А сахар беру вже упакований по кілограму. Та все одно кантором точно не зважиш. То син, Славік, обіцяв мені цього року купити нові вєси.

Для кухні продавці радять купувати ваги з максимальною важкістю — до 5 кг. На них зручно важити овочі. Про "перебір" прилад попереджає звуковим сигналом.

— Більшість електронних вагів продають без пластикового контейнеру, — каже В"ячеслав. — Добре, що в матері є коробка з механічних терезів.

Валентина Звягіна вдома переважує продукти з базару


56-річна киянка Валентина Звягіна користується механічними вагами фірми "Буча" понад десять років. Пластиковий прилад з великим циферблатом постійно стоїть на її кухонному столі.
— У сезон консервації користуюся терезами практично щодня, — розповідає Валентина Сергіївна. — Та й узимку не простоюють. Переважую продукти з базару.
Терези Звягіної показують вагу з точністю до грама. Жінка стежить, щоб вони зважували точно. Раз на кілька місяців, коли стрілка відхиляється від нульової позначки, підкручує її коліщатком позаду приладу.

Скільки коштують кухонні ваги
Виробник Тип Максимальна вага, кг Величина ділення, г Ціна, грн Мережа
Сатурн механічні 3 25 37 Домотехніка
Зоєнлє механічні 2 20 52 Домотехніка
Кенвуд механічні 5 50 66 МегаМакс
Крупс механічні 5 25 129 Фокстрот
Вітек електронні 2 1 132 Фокстрот
Зоєнлє електронні 5 1 156 Домотехніка
Кенвуд електронні 3 1 179 МегаМакс
Бош електронні 5 1 229 МегаМакс
Філіпс електронні 5 1 259 Ельдорадо
Тефаль електронні 5 1 310 Ельдорадо
Зараз ви читаєте новину «Електронні ваги показують з точністю до грама». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути