Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2018 00:31

Доїльний апарат найкраще купувати навесні

— Щодня з хорошої корови маю майже 30 літрів молока. Дою апаратом, — розповідає 50-річна Галина Присяжнюк із села Малинівка Літинського району Вінницької області. — Воно чисте, без бактерій. Тому молокозавод приймає як від фермерського господарства. А якщо переробляю частину на сир і сметану, дохід зростає.

Жінка має шістьох корів. Раніше доїла їх вручну. Чотири роки тому діти подарували автоматичний апарат. Молока стало більше майже на третину, каже.

— Корову до доїльного апарату найкраще привчати навесні, доки вона ще не ходить на пашу. В цей період можна поспостерігати за твариною, поступово збільшуючи надої, — говорить вінничанин 36-річний Василь Зубов, менеджер із продажу сільгосптехніки. — Спочатку доять уручну, але вмикають апарат на кілька хвилин. Наступного дня — довше. Дивляться на реакцію корови. Коли перестає звертати увагу, під'єднують до дійок. Якщо поступово привчати корову до пристрою, вона не боятиметься.

Доїльні апарати бувають двох видів — із сухими й масляними насосами. Сухі — дешевші, але працюють гучніше, масляні — навпаки.

Важливий матеріал, із якого зроблені стакани, що одягають на дійки. Можуть бути алюмінієві, з нержавіючої сталі чи полікарбонату. Фахівці радять брати металеві. Завдяки вазі краще видою­ють молоко. Є комплектації з насадками для кіз, овець і кобил.

— Апарати неважкі. Їх легко переносити й мити. Прості в користуванні. Достатньо ввімкнути в розетку і приєднати до дійок, — додає Зубов. — На одну корову витрачають 5 хвилин. Коли молоко більше не тече, це чути за звуком роботи апарата. Поліпшені доїльні пристрої обладнують автоматикою. Самі вимикаються. Можна доїти одночасно кілька тварин.

Фермери кажуть — витрати на доїльні апарати окупляться за рік. Середній термін служби такої техніки становить 10 років. Якщо вчасно змінювати зношені деталі насоса, працюють десятиліттями.

Зараз ви читаєте новину «Доїльний апарат найкраще купувати навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути