понеділок, 17 грудня 2007 20:42

Добра піч стоятиме півстоліття

79-річний Іван Ковтун із Градизька Глобинського району майже 60 років був пічником. Виклав понад 100 печей. Його знали навіть у сусідніх районах.

— Першу піч виклав 1947 року. Зі мною був мій дядько Федір — у нас іще діди займалися цим ремеслом, — розповідає Іван Ковтун. — Тоді кладка печі коштувала 500 карбованців. Заробіток ділили навпіл. Сьогодні за таку роботу платять десь 300 гривень. Хоч ставлять рідко, хіба в негазифікованих селах.

Ковтун каже, що у кінці 60-х років цеглу для печей майстри виготовляли самотужки із білої глини, яку брали на березі гори Пивихи. Зараз найкраще брати  червону цеглу. Але в топку треба класти вогнестійку, бо звичайна швидко згорить.

Майстер може викласти піч за два дні. Головне — зробити добрий розчин для кладки. Він має бути таким, як рідка сметана, без згустків та твердих частинок. Пічник робив із криничної води, глини, дрібного й чистого піску. Зайвий розчин має легко видавлюватися під вагою цеглини. Тоді між ними не буде порожнин — піч не осяде й не перекоситься.

— Найпростіша піч має розміри: ширина — метр тридцять, довжина — метр сімдесят, висота до стелі — два сорок. Така може обігрівати приміщення площею 20–30 "квадратів". На неї треба 1600 штук цегли, 66 відер глини, 60 відер піску, — каже Ковтун. — Такий розчин не тріскається і мало викришується зі швів.

Вдало викладена піч служить понад 50 років. Її кладка зазвичай така міцна, що, коли розбирають, беруть зубило.

Зараз ви читаєте новину «Добра піч стоятиме півстоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути