Ексклюзиви
понеділок, 27 січня 2020 00:36

Діодні люстри економлять світло

— У хаті було темно, як у погребі, — говорить 36-річний Григорій Лановий із села Погреби Броварського району Київської області. — Міняв лампочки на потужніші, ставив додаткові. Електрику мотало, а світліше не ставало. Аж доки не купив діодну люстру.

У такому пристрої немає лампочок. Освітлює за допомогою світлодіодів.

— У гарантії написано, що прослужить 25 років при роботі 10 годин на добу, — продовжує. — Витримує 10 тисяч включень/відключень. Працює точно довше, ніж звичайні лампочки.

За способом кріплення люстри бувають стельові й підвісні. Перші популярніші, бо займають менше місця. Це зручно для низьких кімнат. Другі підходять для просторих приміщень.

— У спальні поставив лампу з кількома режимами, — каже Григорій Лановий. — Може ледь жевріти або світити, як сонце. Є пульт дистанційного керування. Сигнал проходить крізь стіни, можна настроювати із сусідньої кімнати.

Люстра має кілька відтінків. Частину діодів можна відключати.

— При виборі пристрою раджу дивитися не на потужність, а на кількість люменів, — говорить Лановий. — Що їх більше, то більшу площу освітить. Однак не треба брати із запасом, бо буде занадто яскраво, різатиме очі.

Вкручує на стелі гак. Відключає живлення з кабелю на стелі і підключає до клем нульовий і фазний проводи. Фіксує люстру на кріпильну планку. Якщо пульт зламався чи загубився, приладом можна керувати вручну за допомогою стандартного вимикача.

— Світлодіоди забезпечують рівний світловий потік без мерехтіння. Очі не втомлюються, — каже. — Світильники безпечні, не потребують спеціальної утилізації. На відміну від люмінесцентних ламп, не містять ртуті.

Діодні люстри споживають електрики вшестеро менше за традиційні. Стійкі до перепадів напруги в мережі.

— Але є й недолік, — говорить Григорій Лановий. — Якісні красиві люстри коштують від тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «Діодні люстри економлять світло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути