Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 00:30

Діодна фітолампа економить електрику

— Як розсаду не поливай і не підживлюй, а без досвічування не виросте, — переконує 60-річний Сергій Макуха з райцентру Фастів Київської області. — Раніше вкручував звичайну лампочку. Тільки світло мотає, а рослина вгору не тягнеться.

Змайстрував фітолампу з діодів.

— Спочатку виготовив каркас з алюмінієвих профілів, — розповідає. — Купив 10 синіх світлодіодів потужністю по 3,6 Вт і три червоні на 2,2 Вт. Сумарна потужність лампи становить 42,6 Вт. До неї придбав спеціального драйвера, що перетворює напругу 220 вольт на 12.

На каркас діоди кріпив суперклеєм. Через кожні три сині — один червоний. Світло ­вийшло максимально природне і сприятливе для росту рослин.

— У центр кожного світлодіода мастив трохи термопасти, що продається в магазинах побутової техніки, — говорить Сергій Макуха. — Вона краще відводить тепло. Щоб було світло без підігріву. Діоди спаяв в один кабель, прикріпив вилку.

Лампу ставить на відстані 15–20 см від рослин.

— Саморобна лампа дешевша за магазинну, — каже Сергій Макуха. — Споживає вдесятеро менше електрики за звичайну лампочку. І корисніша для рослин.

Зараз ви читаєте новину «Діодна фітолампа економить електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути