Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2011 01:45

Деталі бюстгальтера пробивають бак пральної машинки

"Тиждень був у відрядженні, — каже 43-річний Ігор Колісниченко з Черкас. — Приїхав додому й вирішив випрати речі. Включив машину, а вона тарабанить, наче розбитий віз. Заглянув усередину: барабан упав і лежить, ніби з різьби з'їхав".

Ігор звернувся до майстра. У машині виявилися розбиті підшипники, що обертають барабан. Ремонт коштуватиме 500 грн.

— Задумався — ремонтувати чи купити нову. Бо взимку в ній був згорів тен, ремонт обійшовся у 250 гривень.

Порадився зі знайомими і вирішив лагодити стару пральку.

— Якщо правильно користуватися, машина прослужить довго, — розповідає 47-річний Володимир Олексієнко. Він 17 років ремонтує пральні машини. — Сучасні моделі застосовують усе менші підшипники, які вкрай важко ремонтувати. Або дуже дорого. У цьому плані старі моделі кращі — більші підшипники ходять довше. Тому, якщо є така можливість, відремонтуйте стару машину.

Олексієнко каже, що у кожної пральки є індивідуальні поломки. Але є спільні для всіх моделей. Однією з найпоширеніших називає псування водонагрівача.

— Водонагрівач живе від трьох до семи років. Найчастіше він виходить із ладу від товстого шару накипу. Той накопичується на машинах, де запрограмовано високу температуру води — понад 70 градусів. Ніякий "калгон" у таких випадках не спасає. Рекомендую спеціальні очищувачі для пральних машин. Вони коштують від 25 гривень. Засипати 100 грамів і прогнати машину вхолосту на максимальній температурі. Деякий час виливатиметься вода із залишками накипу.

Друга за частотою поломка: вихід із ладу водяного насоса — помпи.

— Рідко який насос прослужить чотири роки, — каже майстер. — У нього потрапляють копійки, інші дрібні металеві предмети. Вони дзенькають по крильцях, б'ють, і насос тріскає. Якщо фільтр помпи не відкручується руками, то не виривайте його обценьками. Фільтр можуть блокувати цвяхи й копійки — зробите тільки гірше.

Бак машини пробивають деталі бюстгальтера.

— Їх треба стірать руками. Машинна стірка — не для цих речей. Металеві кісточки наскрізь пробивають барабан. А його ремонт — недешеве задоволення.

Машини також псуються через неякісний порошок.

— Не можна в машинку кидати засіб для ручного прання. Якщо порошок-"автомат" сильно пінить, значить, це підробка. Через це може вийти з ладу електромодуль і ремонт обійдеться до 1500 гривень. Ще одне: до пральних машин треба продовжувач на 16 ампер. У менших від перенапруги перегорає електродріт.

Але майже половина викликів майстра — це дурниці, — ділиться досвідом Олексієнко. — У машин часто забивається зливний та водяний фільтри. Інколи при незавершеній попередній програмі власники задають нову. А машину не обдуриш: вона не заспокоїться, доки не виконає попередню програму. Тоді людина дзвонить у паніці — машина виконує не ту програму.

Усі пральні машини у неробочому стані мають бути вимкнені з розеток. Убережуться від перепадів напруги та під час грози.

Машину краще встановити в коридорі

— Машину найкраще встановлювати в коридорі. Не в кухні і не у ванні, — радить Володимир Олексієнко. — Ідеальний варіант — підсобне приміщення, де вологість на 10–15 відсотків менша. Якщо немає вибору — то краще кухня. Не туліть машинку дуже до стіни: фарба оббивається, машина ржавіє і псується.

2500 гривень

стільки коштуватиме власнику заміна електромодуля пральної машини "Бош". Це найдорожча послуга, яку надавав за 17-річну практику майстер Володимир Олексієнко. Найдешевший ремонт — чищення за 50 грн. забитого шланга.

Зараз ви читаєте новину «Деталі бюстгальтера пробивають бак пральної машинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути