Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2018 05:05

Чавунні топки працюють до 10 годин на одній закладці дров

— Дачу вже побудували. Залишилося визначитися — поставити камін із чавунною чи цегляною топкою, — каже стоматолог 29-річний Микола Колодяжний із Харкова.

— Камін із цегляною топ­кою — класичний варіант, — розповідає Ігор Солодар, 44 роки, продавець-консультант господарського супермаркету в Дніпрі. — Складена з цегли починає виділяти тепло тільки після того, як прогріється вся кладка. Чавунна топка гріє вже через 10–15 хвилин після розтоплення. Це не обов'язково груба з масивного чавуну. Є моделі з керамічними чи скляними дверцятами. Виглядають стильно. Вогнетривке скло витримує температуру до 800 градусів.

Ще однією важливою характеристикою є витрата палива. На відміну від традиційної печі, чавунній топці однієї закладки дров може вистачити на 8–10 год. роботи в економному режимі при ККД до 82%. Крім того в металевих топках є чітка система регулювання процесу згоряння палива. Це дає можливість його не перевитрачати.

— Варто згадати про пожежну безпеку. У традиційних цегляних камінах небезпечні тріщини. Утворюються внаслідок високої температури. Це кришиться чи осідає розчин, яким скріплені цеглини. З чавунним корпусом топки такого не станеться. Прослужить не одному поколінню.

Чавунні топки не потребують фундаменту й складних монтажних робіт. Їх легко встановити, розібрати й перенести.

Зараз ви читаєте новину «Чавунні топки працюють до 10 годин на одній закладці дров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути