— Дачу вже побудували. Залишилося визначитися — поставити камін із чавунною чи цегляною топкою, — каже стоматолог 29-річний Микола Колодяжний із Харкова.
— Камін із цегляною топкою — класичний варіант, — розповідає Ігор Солодар, 44 роки, продавець-консультант господарського супермаркету в Дніпрі. — Складена з цегли починає виділяти тепло тільки після того, як прогріється вся кладка. Чавунна топка гріє вже через 10–15 хвилин після розтоплення. Це не обов'язково груба з масивного чавуну. Є моделі з керамічними чи скляними дверцятами. Виглядають стильно. Вогнетривке скло витримує температуру до 800 градусів.
Ще однією важливою характеристикою є витрата палива. На відміну від традиційної печі, чавунній топці однієї закладки дров може вистачити на 8–10 год. роботи в економному режимі при ККД до 82%. Крім того в металевих топках є чітка система регулювання процесу згоряння палива. Це дає можливість його не перевитрачати.
— Варто згадати про пожежну безпеку. У традиційних цегляних камінах небезпечні тріщини. Утворюються внаслідок високої температури. Це кришиться чи осідає розчин, яким скріплені цеглини. З чавунним корпусом топки такого не станеться. Прослужить не одному поколінню.
Чавунні топки не потребують фундаменту й складних монтажних робіт. Їх легко встановити, розібрати й перенести.
Коментарі