Ексклюзиви
неділя, 20 травня 2007 18:19

Бачок до системи "Компакт" можна купити тільки на базарі

У квартирі 50-річного столичного інженера Анатолія Сидоренка кілька місяців тому тріснув туалетний бачок. Знизу керамічного блоку з"явилися мікротріщинки, як павутинка. Сидоренки їх не помітили.

— Мені подзвонили сусіди знизу, — згадує Анатолій Петрович. — Повідомили, що я їх заливаю, і попросили терміново приїхати.

Бачок почав пропускати воду. Майстри з ЖЕКу сказали, що тріщину можна заклеїти ущільнювальною герметичною смужкою. Такий "скотч" для сантехніки продають у будівельних магазинах. Але в будь-який момент бачок може прорвати знову.

Майстри порадили заклеїти тріщину "скотчем" для сантехніки

Унітаз Сидоренки міняли на початку 90-х. У них була система "Еврік", де бачок унітаза кріпиться до стіни. Замість нього чоловік купив систему "Компакт" — бачок ставлять на унітаз. Тоді такі системи стали популярними, бо економили місце на стіні. Над унітазом можна було повісити шафку, а в об"єднаному санвузлі — дзеркало.

У великих столичних будівельних магазинах — "Епіцентр", "Нова лінія", "Олді" — окремо продають тільки пластикові бачки, які кріпляться до стіни.

Вони підходять до старих систем "Еврік". Але жодна з цих крамниць не продає бачка до "Компакту". Продавці пояснюють, що в них бачок можна купити тільки разом із унітазом.

За кілька зупинок від "Епіцентру", що на вулиці Братиславській, є великий столичний господарський ринок — "Лісовий". Там продають будівельні матеріали, сантехніку, інструменти. Новенький польський бачок до унітаза "Компакт" на "Лісовому" коштує 210 грн. Злив у ньому працює на кнопці, є також система економії води. Можна виставити регулятор, щоб бак набирався не повний — 4 л, а половина. За вітчизняний бачок із важільцем, який піднімається догори, просили майже вдвічі менше — 120 грн. Його Анатолій Сидоренко й купив. Продавці кажуть, що бачок із механічним зливом надійніший за кнопковий, хоч і дешевший.

— Спочатку треба перевірити, чи підійде бачок за розміром, — радить заступник директора столичної компанії "Сантехнік" 40-річний Ігор Грицаєнко. Його фірма займається ремонтом та встановленням сантехніки. — Щоб збігалися місця кріплень бачка й унітаза. А також розмір трубок.

За встановлення бачка робітники "Сантехніка" беруть 150 грн: 100 — за роботу, 50 — за виклик.

У молодості Анатолій Сидоренко кілька років працював сантехніком, тому зробив усе сам. Спершу рівно поставив бачок на унітазі, щоб не було перекосів, і закріпив гайками. Відрегулював зливний механізм, щоб вода не переливалася через край.

— Раніше найбільше проблем було з підведенням води до бачка, — розповідає Анатолій Петрович. — Його із водопроводом з"єднувала мідна трубка. Тепер ставлять зручніші гнучкі шланги, кріплять їх гайками.

Сидоренко встановив бачок і перевірив, чи ніде не протікає вода. Закрутив гайку й обробив з"єднання гнучкого шланга монтажною піною для сантехнічних робіт.

Зараз ви читаєте новину «Бачок до системи "Компакт" можна купити тільки на базарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути