понеділок, 05 березня 2018 00:06

Олександр Мельник установив 28 сонячних панелей

Автор: Андрій ІЛЬЯЩУК
  Олександр Мельник із ­Вінниці установив сонячні панелі на даху власного будинку. Монтаж робив самотужки
Олександр Мельник із ­Вінниці установив сонячні панелі на даху власного будинку. Монтаж робив самотужки

— Першу сонячну панель дружина подарувала 2015-го, — розповідає вінничанин Олександр Мельник, 56 років. — Згодом придбали ще три. Завдяки їм освітлювали дім, забезпечували роботу водяного насоса й телевізора. Я мав світло, коли на вулиці були перебої з електрикою.

Минулого літа чоловік придбав систему із 24 сонячних панелей. Коштувала 156 тис. грн. Використовує її для виробництва електроенергії на продаж. Розташував систему на даху будинку. Підключив "зелений тариф". Це програма, згідно з якою власники сонячних електростанцій можуть продавати електрику державі. Так влада стимулює використання альтернативних джерел енергії.

— Система складається із сонячних панелей, двох акумуляторів та інверторів. Енергія сонця конвертується в електричний струм і передається на інвертори. Вони автоматично розподіляють її для заряду акумуляторів, забезпечення будинку чи виведенням в міську електромережу, — говорить Мельник. — Використовую два акумулятори ємністю 100 ампер-годин кожен. Маю інвертори китайські та німецькі. Сонячні китайські панелі замовляв через вінницьку фірму.

Чоловік установлював усе обладнання самостійно. Програмував контролери, робив схеми підключення. Має вищу технічну освіту цього профілю.

— Панелі потрібно купляти з однієї партії, тому що система вирівнює потужність за найменшим показником серед панелей у мережі. Важливо, аби всі вони були розташовані під одним кутом, бажано в одній площині, щоб жодна не затінялася. Таким чином можна досягти максимальної енергоефективності.

Чоловік замінив освітлення в будинку. Встановив LED лампи. Так менше споживає енергії та суттєво економить. Може більше віддавати в мережу.

— Сонячні панелі не примхливі. Весь догляд зводиться до змітання снігу взимку. Оскільки з ним потужність падає майже до нуля. Якщо ви живете в районі, де є багато будівництва й пилу, це також може створити додаткові клопоти. Коли небо застелило хмарами, як на дощ чи сніг — продуктивність майже нульова. У середньому за лютий 24 панелі виробляли в день 6–8 кіловат. Але в хмарні дні було лише 100–105 ват. Улітку в сонячний день можуть вироб­ляти майже 20 кіловат.

Чоловік також заробляє на сонячній енергії.

— Влітку ми отримуємо 1,5 тисячі гривень у місяць за кіловати, що віддали в мережу. При тому, що самі повністю забезпечені безкоштовною електрикою, — додає Олександр Мельник. Виходить, що літом заробляємо гроші на зиму й не платимо за електрику взагалі.

Планую, що система окупиться за сім-вісім років. Якщо не змінять законодавство і виплати за вироблену електроенергію.

Програма "зеленого тарифу" в Україні діятиме до 2030-го.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Мельник установив 28 сонячних панелей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути