Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 07:11

"Якісні гранули повинні бути рівні та гладенькі, ніби глянцеві"

Автор: WWW.MED-PLAST.COM.UA
  Пелети продаються в герметичній упаковці. Їх зберігають у сухому приміщенні. Коштують 3,3–3,6 тисячі грнивень за тонну
Пелети продаються в герметичній упаковці. Їх зберігають у сухому приміщенні. Коштують 3,3–3,6 тисячі грнивень за тонну

— На зиму завжди заготовлюю дрова. Проблема в тому, що їх треба постійно підкидати у піч, — каже 64-річний Василь Гордієнко з Дахнівки на Черкащині. — У продажу появилися паливні пелети. Кажуть, що мають хорошу тепловіддачу. Ніхто з моїх знайомих ними ще не користувався. Хочеться знати про всі плюси і мінуси такого виду опалення.

Пелети — це дерев'яні гранули циліндричної форми. Їх виготовляють методом пресування з дерев'яної стружки, тріски, лушпиння соняшника, відходів крупи, кукурудзи та торфу.

— Для опалення в приватних будинках найчастіше використовуються пелети з відходів дерева. Вони економні. Мають високу тепловіддачу. Зручні тим, що не треба часто підкидати в котел. Тонну спалених пелет можна прирівняти до 1,6 тонни дров або 480 "кубів" газу. Дим від гранул не має запаху. Легкі в транспортуванні. Для їх використання не потрібно дозвільної документації на підключення котла, на відміну від газу, — говорить менеджер із продажу 34-річний Олег Запорожець із Києва.

Під час вибору паливних пелет слід звертати увагу на колір гранул. Вони мають бути світло-бежеві, темно-коричневі або жовті. Паливо матиме легкий запах деревної стружки із нотками клею-лігніну.

— Якісні гранули повинні бути рівні та гладенькі, ніби глянцеві. Наявність тріщин, сколів, здуття, пилу та крихт вказує на порушення технології виготовлення. Зокрема, задають меншу температуру на сушку сировини. Пелети продаються в герметичній упаковці, звичайних мішках, біг-бегах або насипом. Зберігати бажано в сухому приміщенні або хоча б під навісом, — каже Олег Запорожець.

Діаметр пелет від 4 до 10 мм, довжина — від 0,8 до 25 мм.

— Розміри їх важливі лише для котлів з автоматичною подачею гранул. Для камінів це ролі не грає. Для груб пелети не годяться, бо випадатимуть через колісники в піддувало. Хіба що в печі вмуровано спеціальний котел, — говорить спеціаліст.

Тепловіддача якісних паливних гранул — від 17,6 до 19 МДж на кілограм.

— Слід врахувати потужність котла і площу обігріву. В мене стоїть котел на 25 кіловат, з автоматичною подачею пелет. Запускаю опалення з вересня, коли температура знижується до 10 градусів теп­ла. І топлю до травня. Минула зима була тепла, то спалив значно менше. Для опалення невеликого заміського або дачного будиночка цілком достатньо спеціалізованого каміна або печі. Для постійного проживання краще розглянути варіант установки компактного котла. Щоб уникнути труднощів при виборі обладнання, слід звернутися до фахівців, — каже Олег Запорожець.

Паливні пелети зі змішаних порід дерев коштують у середньому 3,6 тис. грн за тонну. Із дуба і сосни — 3,3 тис. грн. Влітку паливні пелети можна придбати по 3 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «"Якісні гранули повинні бути рівні та гладенькі, ніби глянцеві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути