Ексклюзиви

Восени зчищають мох із дерев

— Мох на деревах — не прикраса. Це інкубатор для розведення грибків, які руйнують тканини гілок. Така ж історія з лишайниками, — говорить 49-річна ­Віталіна Свиридова з міста Сміла Черкаської області.

Покриті мохом і лишайником фруктові дерева сповільнюють ріст і дають слабкий урожай. З часом гілки засихають і відмирають. А нарости лишайників на пагонах створюють сприятливе середовище для шкідників. Обрізають гілки восени після зривання плодів або напровесні до розпускання бруньок. Але після зими деревина ще сира й погано видно лишайники.

— Кора — захисна оболонка рослини, що приймає на себе коливання температур, палюче сонце, протяги, мороз. Тому треба подбати про її відновлення.

Зішкрібає лишайник скребком. Чи поливає розчином залізного купоросу в пропорції 50 г на 1 л води. Він допомагає відліпити нарости за три-чотири дні. Якщо якісь частини і прилипнуть до гілки, можна потерти щіткою середньої жорсткості. Але не брати металеву.

— Який спосіб шурхання не візьми, все одно тріщини будуть. Для швидшого загоювання обприскую гілки розчином мідного купоросу. 300 грамів розводжу в літрі гарячої води. Потім додаю ще 9 літрів холодної.

Зараз ви читаєте новину «Восени зчищають мох із дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути