— Готую лікер із журавлини. Він смачний і корисний. У цьому напої вітамінів не менше, ніж у соку, — говорить киянка Юлія Бутко, 39 років.
Бере вісім склянок журавлини. Миє і пропускає через м'ясорубку. Викладає пюре в трилітрову банку і заливає 1,5 л горілки. Щільно закриває і настоює чотири дні в темному місці. Перекладає журавлинну масу в друшляк, застелений марлею. Стискає її, макуху віджимає. Виливає напій у каструлю і насипає 1 кг цукру. Ставить на вогонь. До кипіння не доводить. Виключає, коли розчиниться цукор.
— Щоб лікер був смачніший, додаю гвоздику і кардамон. Тоді напій нагадує глінтвейн, але з ягідною кислинкою.
Розтирає у ступці по дві бруньки цих спецій, загортає в невеликий марлевий мішечок. Зв'язує його. Лікер знімає з вогню і кладе в нього спеції на 10 хв. Виймає, щоб напій не гірчив. Лікер фільтрує через два шари марлі й розливає по пляшках. Зберігає в прохолодному місці.
Коментарі