— Печена свинина смакує з полуницею. Ягоди забирають зайвий жир і додають аромату, — розповідає Олександра Думенко, 41 рік, із міста Могилів-Подільський Вінницької області. — А яке ж м'ясо без вина. Тільки червоне замінюю на біле. Воно більше підходить до полуниці.
Миє і зрізує плівку з 500 г свинячої вирізки. Змішує 3 ст. л. бальзамічного оцту, 3 ст. л. олії, по дрібці солі і чорного меленого перцю. Вичавлює три зубці часнику і додає дві гілки розмарину. Кладе до свинини. Ставить це в холодильник на 2 год. для маринування. Тим часом готує полуничний соус. У сотейнику смажить дрібно порізану цибулину до прозорості. Додає 300 г порізаної кубиками полуниці і 2 ст. л. цукру. Наливає півсклянки білого сухого вина і присмачує сіллю. Варить на повільному вогні до випаровування вина. Тоді соус загусне. Додає 1 ч. л. лимонного соку, перемішує і знімає з вогню.
— Путнім виходить і пряний соус із полуниці. У ньому є перчинки з імбиру та перцю чилі.
Ріже 200 г полуниці шматками. Чистить від шкірки корінь імбиру і натирає на дрібній терті. Бере для соусу 1 ч. л. Чистить два зубці часнику і січе ножем. На розігріту сковороду виливає 1 ст. л. олії й викладає полуницю, імбир та часник. На малому вогні обсмажує все, доки полуниця стане м'якою. Додає 1/3 ч. л. перцю чилі та 1 ст. л. цукру. Перемішує і наливає 1 ст. л. соєвого соусу. Проварює ще 2 хв. і постійно помішує. Знімає соус із вогню та перетирає через сито.
— Якщо хочете відчувати шматочки полуниці, розімніть соус товкачем для картоплі. Тоді він не стане однорідною масою.
Виймає мариновану свинину і загортає у фольгу.
— Я печу у фользі. Кому зручніше в рукаві — будь ласка. Від цього страва не зіпсується. Тут все залежить від духовки. Одна м'ясо добре пропікає, інша — сушить. Якщо пересушує, підійде рукав. Так м'ясо залишиться соковитим.
Ставить у розігріту до 180°С духовку на 40 хв. Вимикає вогонь і тримає у теплій духовці ще 15 хв. Під час подачі м'ясо нарізує шматками і поливає на тарілці полуничним соусом.
Коментарі