Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2007 15:45

"Вепрове коліно" відварюють три години

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Шеф-кухар столичного ресторану ”У кульгавого Пола” Віталій Маліборський виймає з духовки фірмову страву ”Вепрове коліно”. У цій порції — 700 грамів
Шеф-кухар столичного ресторану ”У кульгавого Пола” Віталій Маліборський виймає з духовки фірмову страву ”Вепрове коліно”. У цій порції — 700 грамів

У київському ресторані чеської кухні "У кульгавого Пола" на вулиці Суворова, неподалік від Печерської лаври, подають тільки пиво "Крушовіца". Його привозять із Чехії. Літр темного або світлого розливного напою коштує 33 грн.

— У чехів пиво замість води, — розгортає меню шеф-кухар Віталій Маліборський, 37 років. — У нашій ресторації є всі страви, які готують у будь-якому чеському ресторанчику. Вони не змінювалися років сто.

Найбільшою популярністю серед чеських страв у киян користується "Вепрове коліно". Кілограм запеченого свинячого коліна з кісточкою коштує 145 грн.

— Замовляють його в основному чоловічі компанії під пиво, бо воно жирне і ситне, — каже шеф-кухар.

Чеське "Вепрове коліно" треба починати готувати з вечора. Свиняче коліно солять і замочують у маринаді з часнику, цибулі, моркви, селери, духмяного перцю й світлого пива. Витягають з маринаду і вранці години три варять. А перед подачею до столу півгодини запікають у духовці. Жир рівномірно покриває коричневу шкірку — аж блищить.

Ароматне свиняче коліно з довгою кісткою Маліборський викладає на велику прямокутну таріль, прикрашає червоною маринованою капустою, огірками, помідорами, перцем. Потім поливає сумішшю з червоного вина, соєвого соусу, гострого червоного перцю і часнику.

— Вийшло таке, як люблять чехи — жирне і в соусі, — усміхається Віталій. — І супи у них, як соус, густі. Їх заправляють борошном. Їхня фішка — гуляшевий суп у хлібі.

Віталій Маліборський замішує хліб і пече його у горщику. Для супу дрібно нарізає м"яса, цибулі і обсмажує в олії. Згодом усипає подрібнений часник, а за хвилину — паприку та півлітра бульйону. За півгодини додає порізану кубиками картоплю та майоран. Пробує на сіль. Як бульба зварилася, вливає розведене з водою підсмажене борошно. Доводить до кипіння і знімає з вогню.

Сардельки-шпикачки годину плавають в оцті

— З хліба вибираємо м"якуш і перед подачею до столу заливаємо його гуляшевим супом.

Замість звичайного бутерброду з сиром Маліборський радить приготувати вдома чеську помазанку пана Йозефа. Сири — бринзу і фету — змішує з меншою кількістю домашнього сиру. На 110 г суміші додає 40 г оливок. Усе перемішує у блендері і намазує тости або хліб.

З сиру в ресторані готують і чеський смажак. Шеф-кухар шматочок твердого сиру панірує у сухарях і смажить у фритюрі півтори хвилини.

— Але не більше, бо страва може вибухнути, — попереджає Маліборський.

Розплавлений сир у хрусткій паніровці їдять гарячим. Порція такої страви коштує 31 грн.

— А ось утопенець не кожному українцеві сподобається, — ділиться Віталій.

Сардельки-шпикачки годину-дві плавають в оцті з перцем, гвоздикою і кмином. Причому, чим довше вони там маринуються, тим чехи вважають їх смачнішими.

— Зате салати у чехів великі. І ми стараємося не відставати, порції робимо по 350–500 грамів, — продовжує Маліборський. — У них прості салати. Наприклад, огірковий: нарізані огірки збризкують лимонним соком чи оцтом.


Кнедлика чехи готують з будь-якого продукту


— Чеські кнедлики схожі на українські галушки. Їх готують із будь-якого продукту, — каже шеф-кухар чеського ресторану "У кульгавого Пола" Віталій Маліборський.

Для картопляних кнедликів Маліборський відварює картоплю у шкірці. Охолоджує, чистить і тре на дрібній терці. У 800 г тертої бульби додає 150 г манки, 50 г борошна, 4 яйця, сіль, перець. Усе добре вимішує, розкачує на столі довгими ковбасками і ріже невеличкими шматочками.

— Варити краще на пару, ніж у воді, — радить Маліборський. — Смакують кнедлики з будь-яким соусом.


Зараз ви читаєте новину «"Вепрове коліно" відварюють три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути