четвер, 25 листопада 2021 00:35

Варену капусту підбивають борошном

Автор: ФОТО НАДАЛА МИРОСЛАВА КРУТІЙ
  Квашену капусту спершу відварюють, а тоді тушкують із цибулею і часником. Доповнюють червоною квасолею
Квашену капусту спершу відварюють, а тоді тушкують із цибулею і часником. Доповнюють червоною квасолею

Нинішній Різдвяний піст розпочинається 28 листопада і закінчується 6 січня. Традиційно віряни відмовляються від продуктів тваринного походження. Рибу дозволено їсти в суботу й неділю, а також у великі церковні свята.

— Цю просту, але смачну страву готувала бабуся переважно взимку, — каже львів'янка Мирослава Крутій, 45 років. — У великій бочці квасили капусту. Бувало, вона й замерзала. Тож треба було спершу її відколупати, розморозити, а потім уже готувати.

Відварюю 5 хвилин 1,5 кілограма квашеної капусти. Змішую з подрібненою кубиками цибулиною, двома зубцями часнику. Тушкую на сковороді на малому вогні під кришкою. Трохи розминаю виделкою 500 грамів вареної червоної квасолі й додаю до решти.

Столову ложку борошна підбиваю у ­склянці води. Як нема посту, то беру 300 мілілітрів сметани замість води. Суміш вливаю до овочів. Коли закипить, всипаю по пів чайної ложки солі та перцю. Страва смакує з гарячою картоплею.

— Під час посту готую квасолеві котлети. Такі ж смачні, як і з м'яса, — говорить 34-річна Таїсія Кулько з Рівного.

— 400 грамів квасолі намочую на ніч. Тоді промиваю і варю півтори години. Охолоджую. Пропускаю через м'ясорубку очищені варені морквину й картоп­лину в мундирі. Обсмажую дрібно нарізану цибулину та два зубці часнику на столовій ложці олії до золотистості. Змішую все. Додаю пів чайної ложки солі, перцю та дрібку паприки. Формую котлети. Обвалюю в чотирьох столових ложках панірувальних сухарів. Об­смажую на двох столових ложках розігрітої олії до золотистого кольору по 3 хвилини з обох боків. Подаю з картоплею або рисом.

Якщо сім'я не наїдається без м'ясного, ­готую ситний перекус — квасолево-грибний паштет.

Обсмажую три подрібнені цибулини на столовій ложці олії до рум'яності. Додаю 300 грамів нарізаних кубиками печериць. Готую 20 хвилин, доки не випарується рідина. Склянку відвареної квасолі та морквину пропускаю через м'ясорубку з обсмаженими грибами. Солю й перчу. Додаю третину чайної ложки копченої паприки та вимішую. Ця закуска смакує з грінками. Також її можна додавати до макаронів.

Зараз ви читаєте новину «Варену капусту підбивають борошном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути