— Вареники з гречкою та сиром робила моя бабуся. Казала, що то галицька страва, яку має вміти готувати кожна господиня. В селі варили в баняку та присмачували шкварками з тонкою смужкою м'яса. Я засмажую беконом, щоб були не такі жирні, — розповідає 35-річна Христина Вовкотруб з Івано-Франківська.
Для начинки варить гречану кашу.
— Вистачить чотири склянки, стільки ж м'якого сиру. Змішую. Смажу дві цибулини. Половину кидаю в кашу. Інше залишаю, аби потім помастити готові вареники. Фарш із гречкою відставляю на годину, щоб об'єдналися смаки.
Доки каша чекає, жінка місить на теплій воді тісто. Робить його м'яким.
— На гречані вареники тісто мішу без яєць. Тільки 0,5 кілограма борошна, повну склянку води та трохи солі. Яйця вкидаю, коли варю з сиром чи з солодким маком.
Готове тісто відкладає і вкриває мискою, щоб не засохло. Тим часом дрібно нарізує бекон.
— Має добре просмажитися. Якщо бекон суховатий — на пательню підливаю трохи олії. Змішуємо з цибулею.
Як зажарка готова, господиня ліпить вареники.
— Треба добре зачіплювати кінчики. В окропі досить потримати 5 хвилин. Коли почнуть спливати, потрібно швидко виймати та класти в тарілку зі смаженим беконом і цибулею. Готові вареники потрясти в мисці та їсти.
Коментарі