четвер, 30 грудня 2010 03:00

Вареники поливають "пісним молоком" із горіхів

Автор: фото з сайта www.liveinternet.ru
  Вареники ліплять із прісного тіста
Вареники ліплять із прісного тіста

На Святвечір 6 січня на стіл ставлять 12 пісних страв. У цей день треба утримуватися від їжі до закінчення вечірньої відправи у церкві. Обов'язково готують кутю та узвар із сухофруктів. У стравах не має бути м'яса, яєць, сметани, сиру, молока.

— Моя бабця завжди готувала вареники із капустою на пару. До тіста додавала соду, інакше треба варити у воді, — говорить полтавка Марія Івашкевич, 48 років. — Також робила вінегрет, смажила гриби. Смажила деруни і змащувала їх олією з часником та сіллю. Але найбільше нам смакувала квасоля, печена в горщечках.

Для приготування страви звечора замочують три склянки дрібної білої квасолі у 2 л холодної води. Вранці її 3 год. варять, зливають воду в окрему посудину. Сім середніх цибулин ріжуть на кільця і смажать у великій сковороді з нерафінованою олією. Цибулю солять і перчать.

— Бабця перекладала у баняку квасолю шарами цибулі, заливала наваром та олією від засмажки. Ставила його у піч на півгодини. Я запікаю страву в керамічному горщику. У газовій духовці виставляю температуру 180 градусів.

На святковий стіл Марія Степанівна готує три види вареників. Заліплює у тісто картоплю із подрібненими засмаженими грибами і тушкованою кислою капустою. Також варить солодкі вареники із розмороженою вишнею. Їх поливає "пісним молоком".

— Для молока товчу у ступі 200 грамів волоських горіхів. Намагаюся стерти на порох. Заливаю трьома склянками ледве теплої кип'яченої води. Проціджую горіхи через марлю. У злиту воду сиплю ложку цукру, добре збовтую. Підливу можна пити замість молока. Вона смачна до солодких вареників, пиріжків, млинців.

На узвар найкраще брати сушені грушки та сливи. Яблучна сушня має бути із кислих сортів.

— Гарний смак має узвар з антоновки. Грушки моя бабця в'ялила у печі. В електричній сушарці добре заготовляти плоди осінніх сортів. Вони мають тверду м'якоть, солодкі. Грушки можна замінити чорносливом. Треба купувати сушений. Він не липне до рук, як копчений, не шкідливий.

 

Пшеницю для куті варять три години

Склянку обдертої пшениці замочують в літрі води ввечері 5 січня. Вранці відціджують, сиплять у 3 л окропу. Помішуючи, варять 3 год. на маленькому вогні. Крупа має стати м'якою. У рідку холодну кашу додають склянку подрібнених горіхів і стільки ж меленого маку.

— Замість цукру краще брати інжир. Він дуже солодкий і корисний. Ріжу його на дрібні кружальця. Також не завадять родзинки. Додаю 2 ложки меду. Якщо кутя виходить загуста, розбавляю горіховим молоком.

Зараз ви читаєте новину «Вареники поливають "пісним молоком" із горіхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути