понеділок, 23 червня 2008 16:13

В американській піці багато начинки

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У столичній піцерії ”Папа Джон” американську піцу випікає темношкірий студент Джордж. У печі можна випікати одразу чотири піци найбільшого діаметра
У столичній піцерії ”Папа Джон” американську піцу випікає темношкірий студент Джордж. У печі можна випікати одразу чотири піци найбільшого діаметра

У столичних піцеріях "Папа Джон" готують дев"ять видів американської піци діаметром 24 і 32 см. Тісто в піці не тонке.

Маленька 300-грамова піца коштує від 28 грн, удвічі більша — від 44 грн. Найдешевші — "Грибна", "Маргарита" та "Неаполітанська". До того ж начинку з 16 компонентів відвідувачі можуть обрати на свій смак.

— За тиждень випікатимемо велику піцу діаметром 45 сантиметрів, — ділиться консультант із ефективності виробництва Тетяна Волошина, 42 роки. — З"являться й чотири новинки. Піца "Техас" буде з мисливськими ковбасками та гострою морквою, "Вірджинія" — із тунцем, червоною рибою, "Американо" — із м"ясним фаршем. А піца "Чотири сезони" матиме чотири різні начинки. Замовивши її, відвідувачі одразу спробують декілька смаків.

Піцерію на вул. Воровського, 32, що за столичним цирком, відкрили на початку квітня. На вході висить емблема закладу — намальований темношкірий чоловік із голлівудською усмішкою. У невеликому залі 28-річна офіціантка Луїз Ірен Нгаль прибирає з дерев"яних столів. Вона приїхала навчатися до Києва із Камеруну. Відвідувачам подають піцу на дерев"яних підставках.

— Найпопулярніша з куркою й ананасом, із салямі та шинкою, куркою та грибами, — каже кухар 24-річна Ліана Круглик і запрошує на кухню. На білявій жінці червона блузка з короткими рукавами та зелена жилетка. — Інколи приблизно сорок штук тільки з куркою й ананасом готуємо. Дріжджове тісто замішуємо на воді, без яєць, безопарним способом. Воно однакове для усіх видів піц.

На кілограм тіста кухар бере 600–700 г борошна, 450 г води, 10 г сухих чи 40 г звичайних дріжджів, 50 г цукру і 30 г солі. Із нього вийде три великі піци.

— Тісто не настоюємо, — продовжує. — За півгодини випікаємо.

Ліана відриває шматок готового тіста, скачує його в кульку та кладе на електронні ваги. Вони показують 300 г. Кульку притрушує борошном і залишає на 20 хв.

— Основу можна розкачувати качалкою, а можна просто розтягнути по колу руками, — показує кухар. — Деко варто лише трішки змастити олією, аби вона не відчувалася у страві.

Ліана перекладає розкачане тісто. По колу основи робить маленькі бортики і змащує соусом:

— Ми готуємо з томатним соусом чи майонезом. А от твердий сир і моцареллу обов"язково кладемо в кожну піцу.

Сир на піці надувається бульбашками

Тісто для піци з куркою і ананасами Ліана змащує майонезом і посипає тертим твердим сиром. Далі викладає тонкі скибки копченої курятини, посипає моцареллою і викладає порізані кубиками консервовані ананаси. По колу додає маслини без кісточок.

Для піци "Морської" Ліана бере 3 ст. ложки томатного соусу. Його кухар готує з помідорів у власному соку. Знімає шкірку з овочів і дрібнить у блендері. Додає майоран, базилік, часник, орегано, цукор, маринад з помідорів і 10 хв. збиває у блендері.

— Такий соус зручний: смачний і швидко готується. Його не треба варити, — намазує ним тісто. — Якщо вдома немає блендера, помідори можна натерти чи трішки проварити.

На тертий сир Ліана викладає розморожені морепродукти — шматочки кальмарів, восьминогів, мідії, креветки. Такий морський коктейль продають у маркетах. До піци з риби чи морепродуктів кухар обов"язково додає шматочки лимона. Верх посипає орегано.

— Тепер на 5 хвилин у духовку при температурі 350–400 градусів, і можна подавати до столу, — додає Ліана. — Удома собі готую гостру піцу з морквою по-корейськи, цибулею, часником, сосисками та томатним соусом. Інколи кладу мариновані огірки.

Випікає піцу темношкірий студент з Кот д"Івуару 22-річний Джордж. За приготуванням страви він спостерігає через вікно духовки. Сир на піці надувається бульбашками.

— Я на глаз могу определить, готова ли пицца, — каже російською Джордж.

Для впевненості Ліана радить трохи підняти край тіста лопаткою. Низ має підрум"янитися.

Запахло розплавленим сиром, тісто майже не підійшло. Гарячу піцу кухар одразу перекладає на круглу дерев"яну підставку. Вона вбирає вологу — тісто не мокріє та не пристає. Джордж швиденько розрізає велику піцу круглим ножем на шість однакових частин.

— Ми готуємо великі піци, — Ліана ставить у духовку наступну. — У них багато начинки. Для італійської піци тісто розкачують тонко, кладуть один вид сиру і небагато начинки.

Зараз ви читаєте новину «В американській піці багато начинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути