— Восени в нас качиний сезон, — розповідає киянка Віталіна Король, 30 років. — Із качатиною варю супи, борщі, тушкую з картоплею чи просто запікаю шматочки зі сметаною та овочами. Цілу качку з яблуками готую на день народження, бо він у мене восени.
На столичному Деміївському ринку жінка щонеділі купує качину тушку. За кілограм платить 37–40 грн.
— Вони в цей час жирнючі й важкі, — каже. — Одна качка може затягнути на три-чотири кілограми. Серце, печінку, пуп, лапки, крила й шию відкладаю для супу. Решту розділяю на дві частини й тушкую.
Із порційними шматками качки в гусятницю господиня кладе порізану півкільцями моркву й цибулю. Щойно м"ясо обсмажилося, додає кілька ложок сметани. Страву солить, посипає приправою, накриває кришкою і тушкує.
— Коли м"ясо легко відділятиметься від кістки, готове, — пояснює.
Віталіна зауважує, що найкраще качатина смакує з гречкою чи картоплею.
Щоб приготувати качку з гречкою, жінка розігріває у гусятниці кілька ложок олії. Кидає в неї подрібнену велику цибулину. За 2 хв. додає терту моркву й порізане малими шматками філе зі шкіркою.
— Можна класти качку з кістками, але їсти її треба обережно, — жінка накриває гусятницю кришкою і час від часу помішує страву, солить. — М"ясо тушкується з півгодини. Качка має пустити багато жиру.
До м"яса Віталіна додає гречку і 5–10 хв. смажить її у жиру. Далі заливає окропом, солить. Кашу перемішує і варить до готовності крупи.
— Овочів і качиного жиру не жалійте, — радить. — Чим більше їх, тим смачніше. Гречка стає ніжною і сама тане в роті.
Для качки з яблуками Король вимочує тушку в підсоленій воді зі спеціями для м"яса. За 2–3 год. натирає її сіллю з приправами і запихає всередину тверді кислуваті яблука.
— Не забудьте вирізати з яблук серцевину, — жінка зашиває ниткою начинене яблуками черево качки. — Це щоб м"ясо добре просякло соком.
Ставить качку в розігріту духовку. Як вона пустила сік, час од часу поливає ним тушку.
— Тоді утворюється хрумка скоринка, а м"ясо залишиться соковитим, — пояснює.
Перед подачею до столу Віталіна Король виймає з качки нитку, страву прикрашає яблуками.
— На день народження гості йдуть не до мене, а качку з яблуками поїсти, — усміхається.
Коментарі