понеділок, 04 серпня 2008 14:47

У шоколадне фондю "Гірка спокуса" додають еспресо

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянка Євгенія Ходаковська смакує фондю ”Гірка спокуса” у столичній кав’ярні ”Кофе Тайм” на вулиці Еспланадній. Каже, що треба бути обережною, аби не забруднити шоколадом одяг
Киянка Євгенія Ходаковська смакує фондю ”Гірка спокуса” у столичній кав’ярні ”Кофе Тайм” на вулиці Еспланадній. Каже, що треба бути обережною, аби не забруднити шоколадом одяг

"Для романтичної бесіди нема нічого кращого за літню терасу нашого ресторану з фондю із шоколаду та шампанського, — каже шеф-кухар столичного ресторану на воді "Рукола" на Набережному шосе Микола Корчовний, 43 роки. —  З"їв полуницю в шоколадному фондю — й насолоджуйся її смаком у літній прохолоді Дніпра".

Шоколадне фондю вигадали в 70-х роках минулого століття. У гарячу темну масу з шоколадом умочують нарізані невеликими кубиками свіжі чи консервовані фрукти, бісквіти, кекси, білий хліб, сирні палички, маленьке печиво, крекери.

— Сміливці-експериментатори й сало можуть обмокнути в розтоплений гіркий шоколад, — сміється кухар.

Для солодкого фондю з шампанським Микола розтоплює чорний шоколад "Корона". Додає вершки й какао-порошок. У гарячу шоколадну суміш шеф-кухар вливає шампанське та ретельно збиває блендером до однорідної маси. На 290 г бере 50 г ігристого вина.

— До фондю подаємо 360 грамів фруктів, — веде далі Микола. — Їх ріжемо кубиками по 1–1,5 см. Вони мають одразу вміщатися в роті.

Кубики фруктів чи печива наколюють на довгу фондюшну виделку, вмочують у шоколадну суміш й відправляють до рота. Фрукти добирають відповідно до сезону. Нині в ресторані подають яблука, груші, ківі, ананаси. Порція страви коштує 78 грн.

У кав"ярнях "Кофе Тайм" подають два види солодкого фондю — "Гірка спокуса" за 45 грн і "Королівське" за 55 грн.

Для "Гіркої спокуси" технолог мережі кав"ярень Людмила Афанасьєва, 26 років, кришить у піалу стограмову плитку чорного шоколаду "Рошен" із вмістом какао 56%.

— Шоколадки з горіхами, родзинками чи іншими наповнювачами у фондю недоречні, — пояснює Афанасьєва. Поруч на таці лежать цілі помиті фрукти.

Офіціантка в довгому коричневому фартуху несе горнятко кави еспресо. Людмила виливає його в шоколад, додає 20 г молока й ложкою ховає чорні шматочки плитки в рідину. Піалу ставить у мікрохвильову піч на 1–1,5 хв. при найбільшій потужності. Гарячу масу ложкою розмішує до однорідності.

Фрукти добирають відповідно до сезону

— Цукру не треба — шоколад уже й так солодким був, — Людмила переливає густу коричневу масу до білої фондюшниці. Під нею підпалює свічку. — Вона гріє дно, й шоколадне фондю не холоне, а залишається тепленьким.

Афанасьєва нарізає чищений банан кружальцями, апельсин, яблуко — кубиками, ківі — скибочками. Фрукти викладає на велику таріль. Їх умочують у шоколадну масу. Довгих виделок кладе стільки ж, скільки замовників за столиком.

— У фондю "Королівське" замість еспресо додаємо двадцять грамів кавового лікеру, — пояснює технолог. — До нього подаємо цілу купу легких бісквітів і банани.

Шоколадне фондю "Гірка спокуса" з гірчинкою какао. Воно смакує із фруктами,  ситне. Страву краще замовляти на компанію з кількох людей.

Киянка Владислава Смирнова, 30 років, на свій ювілей у червні приготувала велике солодке фондю. Для цього придбала фондюшницю за 150 грн.

— Звісно, гостей на святі намагаються здивувати стравами, — каже Влада. — Моє тридцятиріччя запам"ятається великим шоколадним фондю.

Смирнова покришила у фондюшницю кілька плиток гіркого шоколаду, додала молока і розтопила масу. Окремо змішала вершкове масло з вершками, ваніллю й додала до шоколаду.

— Навколо страви півколом поставили тарілки з купою порізаних фруктів, печива, маленьких булочок, крекерів — усе це я збризнула лимонним соком, — веде далі Владислава. — Але найбільше гостям сподобалися кавун і диня в гарячому шоколаді.

Що потрібно

Для великого шоколадного фондю беруть 600 г чорного гіркого шоколаду, 300 мл молока, 200 мл вершків, 100 г вершкового масла, чайну ложку ванілі

Зараз ви читаєте новину «У шоколадне фондю "Гірка спокуса" додають еспресо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути