четвер, 13 вересня 2007 19:21

У салат із сирого гарбуза додають варений язик

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Технолог столичної корчми ”Гарбуз і К” Валентина Кирик подає страви із гарбуза. У правій руці тримає кашу, запечену в гарбузові, а в лівій — салат із гарбуза з яловичим язиком та солодким перцем
Технолог столичної корчми ”Гарбуз і К” Валентина Кирик подає страви із гарбуза. У правій руці тримає кашу, запечену в гарбузові, а в лівій — салат із гарбуза з яловичим язиком та солодким перцем

У корчмі "Гарбуз і К" на вул. Хорива, що на столичному Подолі, гарбузову кашу подають у гарбузі. Її можна запити гарбузовим фрешем або міксом із гарбуза, яблука та селери.

— Гарбузи цього року соковиті вродили, — запрошує на кухню русявий шеф-кухар Сергій Серченко, 24 роки. — Купуємо їх у людей. Беремо лише гарбуз-диню для приготування страв. Він має інший смак, ніж звичайний гарбуз.

Проходимо через нижній зал на кухню, дерев"яними сходами піднімаємося до верхньої зали. Ранок, тому відвідувачів ще немає. На літню площадку перед корчмою виставляють столи та стільці. Приміщення прикрашене вишитими рушниками, картинами, на стінах — намальовані соняшники й гарбузи. Над барною стійкою висить Солоха на мітлі, у кутках — піч із домовим у солом"яному капелюсі й величезний гарбуз з вирізаними очима. У кімнаті є тин із лози.

На кухні технолог Валентина Кирик, 22 роки, робить із гарбуза корзинку. З великого грушоподібного плоду відрізає його ширшу частину. Вичищає середину, а краї обрізає зубчиками. На зовнішньому боці ножем вирізає узори.

— Це для того, щоб очі побачили, і відразу захотілося це з"їсти, — пояснює білява Валентина у світлій спецівці.

Жінка змащує "Олейною" деко, гарбузову заготовку ззовні та зсередини, ллє в гарбуз трохи води і ставить у духовку хвилин на 15.

— Воду додаю, щоб гарбуз не підсихав, — коментує Валентина і тонко нарізає половину червоного яблука та шматочки гарбуза — для прикраси.

Тим часом Сергій змішує відварений і потовчений гарбуз із готовим пшоном та родзинками, додає вершки й цукор. Миску теж ставить у духовку до гарбуза.

— Чим більше пропарюється у духовці каша, тим буде смачнішою, — каже Валентина.

У кухні апетитно пахне печеним гарбузом. Зубчики корзинки у духовці стали коричневими з темним обідком. Сергій виливає в запечений гарбуз гарячу рідку кашу,  поливає медом. Валентина прикрашає її згорнутими помаранчевими смужками, гілочками м"яти, яблуком та посипає цукровою пудрою.

— Спочатку варто з"їсти кашу. А потім печений гарбуз — він теж смачний, — усміхається високий шеф-кухар. — А в салаті "Гарбузик" цей овоч їдять сирим.

На тертушці для корейської моркви Сергій тре шматок гарбуза. Отримує довгі оранжеві смужки. Ріже соломкою солодкий перець, солоний огірок і варений телячий язик. Солить, перчить, вичавлює сік із половинки лимона, перемазує олією. Суміш викладає на тарілку з листям салату, прикрашає петрушкою, оливками і трояндою зі смужок гарбуза.

— Гарбуза в салаті має бути більше, ніж інших продуктів. Язик вдома можна замінити будь-яким вареним м"ясом, — Серченко очищає від шкірки помаранчеву м"якоть гарбуза для фрешу та кладе її в соковижималку. Прилад скрипить, але сік чавить. — Крім соку, у фреші більше нічого немає, — наливає яскраво оранжеву рідину у високий бокал.

— Узимку часто замовляють гарбузовий фреш, — ділиться Валентина.

Гарбузовий фреш — солодкий, за смаком нагадує суміш дині з кавуном. Склянка такого соку коштує 18,50 грн. Від салату з гарбуза за 17 грн не можна було відірватися — дуже смачний. Тертий гарбуз приємно хрумтить. Із соком лимона та солоним огірком його не можна було розпробувати.

Фірмова каша в печеному гарбузі коштує 19 грн. Вона вийшла солодкою, запашною. Мед надав їй пікантного присмаку.

Кашу з гарбуза і вермішелі тушкують недовго

Лідія Неборачко, 50 років, із міста Васильків Київської області виростила на городі гарбуз-диню. Він схожий на глечик. Оранжевий плід має трохи насіння.
— А солодкий, що й цукру не треба, — веде далі Лідія Григорівна. — Можна різати на шматочки й їсти сирим.
Гарбуз-диню жінка розрізає навпіл і запікає хвилин п"ять у духовці.
— Треба поглядати. Як гарбуз взявся тонкою шкірочкою і підрум"янився, витягаю й їм, — пояснює Неборачко. — А ще роблю гарбузову кашу з рисом.
Гарбузову кашу з вермішеллю варить Марія Листопад, 70 років, із смт Рокитне на Київщині. Спочатку в невеликій кількості води тушкує шматочки овоча.
— Як гарбуз готовий, устеляю ним дно іншої каструлі, — веде Марія В"ячеславівна. — Дрібненькою посипаю вермішеллю, цукром, кладу ложку чи дві масла. І знову — гарбуз. Не перемішую й не тримаю довго на вогні, щоб вермішель не переварилася.

Зараз ви читаєте новину «У салат із сирого гарбуза додають варений язик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути