"Ще моя мати свєкольник готувала у спекотні дні, бо гарячі страви тоді у рот не лізуть, — каже киянин Василь Сивоус, 60 років. — Заздалегідь, за кілька тижнів, для холодного борщу треба приготувати буряковий квас. Без нього свєкольник — не свєкольник".
Василь Петрович готує буряковий квас у відрі. Спочатку миє й чистить із 5 кг червоного буряка. Овочі вибирає насиченого темно-малинового кольору. Половину буряків ріже тонкими кружальцями, решту кладе у відро цілими. Сивоус заливає овочі холодною кип"яченою водою, накриває кришкою та ставить у тепле місце. Як настій трохи побродить, переставляє відро в холодний погріб чи підвал. Якщо з"являється стійка піна чи пліснява — знімає.
— За 11–14 днів із бурякового квасу можна готувати холодний борщ, а можна й так пити, — веде далі Василь Петрович. — Інколи беру з відра кухлик квасу й одразу ж доливаю кухлик води. Додавати можна, поки квас не стане блідим.
Далі естафету в приготуванні "свєкольника" переймає дружина Сивоуса — 58-річна Лариса Іванівна. У холодний борщ жінка ріже соломкою печений і варений буряк. Овочів бере порівну. Як зовсім охололи, додає порізану зелену цибулю, подрібнені варені яйця та свіжі огірки.
— З огірків обов"язково зчищаю шкірку, вони швидше віддадуть свій сік і борщ смачнішим буде, — пояснює Лариса Сивоус. У страву вона додає сіль, трохи цукру, все заливає буряковим квасом. — У кожну тарілочку кладу ложку сметани. Свєкольник стає яскравого рожевого кольору.
Якщо Лариса Іванівна на кілька днів їде на дачу, залишає все необхідне для страви у холодильнику.
— Я лише беру з кожної миски по ложці подрібнених овочів і заливаю квасом, — додає чоловік. — Бо влітку це моя найсмачніша їжа!
Киянка Ірина Корпінько, 40 років, у холодний борщ кладе варену ковбасу. Жінка ріже її соломкою, як і всі овочі.
— Але частіше я додаю небагато варених грибів, — веде далі Ірина. — Підійдуть будь-які, та печериці швидше готуються. Такий борщик називаю лікувально-дієтичним.
Іринин син Юрій, 20 років, не розділяє захоплення матері "свєкольником". Тому Корпінько годує сина з ложки.
На Чернігівщині у "свєкольник" кладуть варену яловичину. М"ясо ріжуть кубиками.
— Червоний буряк варю чищеним із оцтом, тоді він не втратить свого красивого кольору, — каже чернігівка Валентина, 33 роки. Буряк жінка тре на тертку з великими отворами, додає порізаний огірок без шкірки, варені яйця, яловичину, зелену цибулю, кріп, дрібку лимонної кислоти. — Дехто заливає овочі відваром із буряка, але я люблю — просто холодною підсоленою кип"яченою водою.
Коментарі