Ексклюзиви
пʼятниця, 03 грудня 2010 07:15

У дубову діжку кидають ячмінь

Автор: фото: Юлія ГУСЄВА
  Київський сомельє Юрій Заріпа показує шотландське віскі Ardbeg
Київський сомельє Юрій Заріпа показує шотландське віскі Ardbeg

Процес приготування віскі тривалий і складний. Аби напій настоявся і став алкогольним, має пройти не менш як три роки. Перегінний апарат роблять із міді. Він має бути не нижчим за 2 м. Чим вищий і вужчий, тим смак буде м'якший і легший.

— Віскі називають самогонкою, бо роблять з осолодженої браги, — каже 22-річний Юрій Заріпа, сомельє столичного винного супермаркету. — У дубову діжку кидають ячмінь, щоб проріс. Через 10 днів пророщене зерно пересушують, інакше може пустити коріння. Сушать природнім способом на теплому повітрі. Традиційне шотландське віскі просушують гарячим димом від згорання торфу. Напій має аромат диму, може пахнути маззю Вишневського і медичними бинтами.

Пересушене зерно перемелюють на муку, щоб отримати солод. Потім додають джерельну воду, дріжджі й трохи торфу. Суміш ставлять бродити. Вигнана брага подібна до пива ель, має 10–12% алкоголю. На завершальній стадії пропускають через перегінний куб — самогонний апарат. Після першої перегонки рідина буде каламутною. Якщо зробити дистиляцію, то стає прозорою.

— Отриманий напій має до 80 відсотків алкоголю. Його зливають у дубові бочки. Від них рідина фарбується в коричневий колір. Найкращі бочки, де  витримували бурбон, портвейн, херес чи вино. Тоді віскі має насичений смак. Настоюють роками. В одній пляшці змішують віскі різних урожаїв, на етикетці ставлять дату наймолодшої витримки. Рідше до напою додають карамель, щоб його підфарбувати.

Сомельє каже, що шотландське віскі називають скотчем. Воно має вишуканіший смак. Ірландський "айріш" переганяють тричі, напій краще очищений. Американський "бурбон" роблять із непророслих зернових культур, більшу частину яких становить кукурудза. "Бурбон" найсолодший. Віскі ще виготовляють в Індії, Франції та Японії, та вони не такі популярні.

Традиційно віскі п'ють у чистому виді або з льодом. Цей напій можна вживати до будь-якої страви.

— Молодь любить розбавляти віскі з яблучним соком. Пропорція 50 на 100. Від американців пішла звичка додавати до напою кока-колу. Це найгірше поєднання, яке може бути. Кола прикриває весь смак віскі, залишає тільки алкоголь. Так само можна горілку розбавити колою і казати, що це — віскі.

Зараз ви читаєте новину «У дубову діжку кидають ячмінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути