вівторок, 11 вересня 2007 16:18

Тісто для медовика зріє дві доби

Автор: фото: REUTERS
  На крекеровій фабриці в японському місті Омачі осиний фан-клуб отримав дозвіл готувати рисові крекери з осами, що надають печиву специфічного запаху
На крекеровій фабриці в японському місті Омачі осиний фан-клуб отримав дозвіл готувати рисові крекери з осами, що надають печиву специфічного запаху

"У нас вдома цукру немає. Його заміняє мед, — каже темноволоса жінка в солом"яному капелюшку Анна Лисенко з села Боромля Тростянецького району на Сумщині. — Друзі, які заходять на чай, звикли до цього. А хто не любить мед, приносить сахар із собою".

У родині Лисенків усі пасічники. Мають 350 вуликів. Мед їдять самі й на продаж возять. До Києва приїхали на всеукраїнську виставку "Медовий Спас", що проходила на території Києво-Печерської лаври. Гречаний, соняшниковий, рапсовий, акацієвий, квітковий, лісовий, луговий мед пропонували від 30 грн за літр.

— Кияни запитують, чи стовідсотково гречаний мед? Та чистого меду не буває, — зітхає Лисенко. — За бджолою ж не услідкуєш, куди вона летить: на гречку чи квітку бур"яну сяде!

Коронна страва родини Лисенків — медовик із темного меду.

— Беру гречаний, але підійде і з різнотрав"я. Головне, щоб мед був темного кольору, — розповідає 32-річна Тетяна, донька Анни.

Із чотирьох яєць, столової ложки меду, двох чайних ложок негашеної соди та борошна Лисенко замішує круте тісто. Залишає його на дві доби. Потім ділить на шматочки й розкачує тісто качалкою. Коржі мають бути тоненькі.

— Настояне тісто еластичне, тому іноді розтягую його руками, — Тетяна поправляє біляве волосся. — Беру кришку з найбільшої каструлі й вирізаю по ній тісто.

Торт виручає жінок у екстрених кулінарних ситуаціях

Коржі жінка випікає на деку в духовці. Коли охолонуть, змазує  домашньою сметаною, збитою з цукром. Торт має настоятися — від кількох годин до доби.

— Не турбуйтеся за соду, за дві доби вона перебродить із медом, — пояснює господиня. — А коржі виходять тонкі й пористі.

Торт виручає жінок у екстрених кулінарних ситуаціях.

— Готові коржі можуть тиждень лежати у холодильнику. А як несподіваний гість на поріг — перемазуємо медовик, — кажуть Лисенки. — Завжди є чим смачним пригостити. Дуже вигідний торт.

45-річна Любов Сердюк із міста Первомайськ на Миколаївщині медовик пече за складнішим, але швидшим рецептом. Бере дві столові ложки меду й ложку цукру. Додає 150 г маргарину, двоє яєць та дві столові ложки борошна. Усе перемішує і ставить на парову баню.

— Щоб торт мав насичений медовий запах, а коржі — гарний коричневий колір, мед перетоплюю з цукром. Навіть трохи підпалюю, — ділиться рецептом Сердюк.

До завареного на пару тіста додає півтори склянки борошна, ретельно перемішує й викладає на стіл. Вимішану масу розкачує в тонкий пласт, прикладає тарілку й ножем вирізає круглі коржі.

— Чим тонше розкачаєте тісто, тим торт буде смачнішим, — радить жінка. — Найкраще це робити, коли тісто гаряче й м"яке.

Господиня випікає коржі до коричневого кольору в електродуховці. Холодні перемазує збитою сметаною. За кілька годин подає медовик до столу.

— А ще я і моя внучка Маринка любимо манку з медом, — додає Сердюк і мочає ножа в банку з цим продуктом. Дає скуштувати високій жінці. — Варю звичайну манну кашу, а в тарілці поливаю її медом. Навіть закристалізований у гарячій манці розтає, стає рідким і смачним.

Анатолій Мельник додає до кави акацієвий мед

Пасічник із Києва Анатолій Мельник, 55 років, каву п"є лише з акацієвим медом, який має слабкий запах і ніжний смак.
— Такий рецепт шість років тому підказав друг Сашко, — каже Мельник. — Готую звичайну каву. А коли трохи охолоне, додаю ложку меду. Обов"язково акацієвого. Він не міняє ні кольору, ні смаку кави.
Малина, суниця, полуниця, залиті медом, стоять у холодильнику Мельників до зими. А медовуху лише кілька разів робили, й то невдало. Господареві не сподобалося, що напій сильно пахне медом.
— Якось у метро розбив банку медовухи з гречаного меду. Ох і аромат пішов! Аж незручно стало, — зізнається бджоляр.

Солодощі у відерці виглядають апетитно

Бджоляр Борис Бондарчук, 37 років, з міста Нова Ушиця на Хмельниччині родзинки, курагу, арахіс та грецькі горіхи заливає квітковим медом. Складені шарами у прозорому пластиковому відерці вони мають дуже апетитний вигляд. Півкілограма цих солодощів пасічник продає в Києві по 14 грн.
— Це набір Амосова, — жваво пояснює Бондарчук. — Він смачний і корисний, нормалізує тиск, розріджує кров. Але мед у чистому вигляді для мене найсмачніший.

Зараз ви читаєте новину «Тісто для медовика зріє дві доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути