Киянка Катерина Васильєва, 23 роки, вважає, що салат можна приготувати з будь-яких фруктів. Родзинка страви — у заправці. Поливає їх медом, збитими вершками, сметаною чи густим цукровим сиропом.
— Їм салати із фруктів двічі-тричі на тиждень, — каже Катерина. — Особливо налягаю восени й навесні — організм вітамінів вимагає. Усього потрішки намішаю — смачно й корисно.
Найбільше Васильєвій подобається салат із семи фруктів. Вона ріже чималими кубиками очищені яблуко, грушу, айву, кислий апельсин, мандарин, ківі, банан:
— Фрукти посипаю горішками. Беру цілі кедрові горіхи, мигдаль, фундук чи кеш"ю.
Салат Катерина перемішує з кількома ложками меду. Посипає тертим чорним шоколадом:
— Улітку на салат викладаю ще й пачку вершкового морозива. За п"ять хвилин воно тане й осідає на дно вазочки — виходить смачно.
38-річна Рита Панасюк зі столиці фрукти для салату тре на тертку.
— Мій син Святослав не любить яблук, то маскую їх бананом, — усміхається жінка. — Їм такий салат і сама.
Очищені від шкірки й кісточок солодкі яблука Панасюк тре на дрібну тертку разом з бананами. У салат додає цукрову пудру, ванільний цукор.
— Щоб перебити смак і запах яблук, сприскую салат лимонним соком і заправляю щойно вичавленим соком апельсина, — радить господиня.
В іншому салаті смак яблук Панасюк перебиває сливами й виноградом:
— Яблука з грушами ріжу найдрібнішими кубиками, сливи й темний виноград розрізаю на половинки чи четвертинки. Додаю грецьких горіхів, цукрову пудру й ложку меду. Вкінці вичавлюю кілька крапель соку лимона.
До салату з груш Рита кладе персики. Їх ріже скибочками, додає столову ложку лимонного соку й підсолоджує цукровою пудрою. Прикрашає страву збитими на густу піну вершками:
— Улітку в салат кладу багато персиків, восени — більше груш. Хоч за рецептом усього має бути порівну.
Киянка Світлана Ковбаса до салату додає терту лимонну цедру.
— Вона надає страві незвичного смаку й аромату, — всміхається. — До речі, цедру я тру і в оладки, млинці, паску.
До скибочок очищеного персика Світлана кидає цілі виноградини без кісточок, скибочки груші, яблука, апельсина, грейпфрута. Салат заправляє збитою з цукром сметаною чи йогуртом і тертою цедрою лимона.
— Якщо не куплю якихось фруктів — нічого, салат усе одно буде смачним, — говорить жінка. — Мені ще подобається додавати у фруктовий салат порізаний кубиками чорний гіркий шоколад. У поєднанні із солодкою сметаною і кисленькими фруктами — смакота!
Фрукти подають у кошику із млинця
Киянка Анастасія Бочек, 24 роки, фруктовий салат подає у корзинці. Її з"їдає із фруктами.
— Зібралися ввечері з подругами посплєтнічать, — каже Анастасія. — Дівчата нанесли купу фруктів і пляшку коньяку до них. Вирішили щось із цього сотворити. Хтось згадав рецепт фруктового салату, який у "Сільпо" читав.
Спочатку жінки спекли млинці. Аби було швидше, тісто замішували міксером. У збиті з цукром і дрібкою солі двоє яєць Бочек додає склянку молока. Продовжуючи збивати, всипає борошно й кілька столових ложок олії. Тісто має бути як рідка сметана.
— Смажені млинці ми поклали на перевернуті піали, маленькі глибокі мисочки — й усе, що знайшли підходяще у квартирі. Бо напекли їх багатувато, — всміхається. — Поставили миски в духовку на маленький вогонь. Як підсохли, витягли з духовки й залишили охолоджуватися.
Готові кошики наповнили фруктовим салатом з яблук, апельсинів, ківі, груш, помело, манго й полили виноградним соусом:
— Уварили до половини виноградний сік і додали цукру. Коли соус став густим, влили трохи коньяку. За хвилину зняли з вогню.
Коментарі