Ексклюзиви
Четвер, 23 жовтня 2008 16:49

Терті яблука й банани заправляють апельсиновим соком

Киянка Катерина Васильєва, 23 роки, вважає, що салат можна приготувати з будь-яких фруктів. Родзинка страви — у заправці. Поливає їх медом, збитими вершками, сметаною чи густим цукровим сиропом.

— Їм салати із фруктів двічі-тричі на тиждень, — каже Катерина. — Особливо налягаю восени й навесні — організм вітамінів вимагає. Усього потрішки намішаю — смачно й корисно.

Найбільше Васильєвій подобається салат із семи фруктів. Вона ріже чималими кубиками очищені яблуко, грушу, айву, кислий апельсин, мандарин, ківі, банан:

— Фрукти посипаю горішками. Беру цілі кедрові горіхи, мигдаль, фундук чи кеш"ю.

Салат Катерина перемішує з кількома ложками меду. Посипає тертим чорним шоколадом:

— Улітку на салат викладаю ще й пачку вершкового морозива. За п"ять хвилин воно тане й осідає на дно вазочки — виходить смачно.

38-річна Рита Панасюк зі столиці фрукти для салату тре на тертку.

— Мій син Святослав не любить яблук, то маскую їх бананом, — усміхається жінка. — Їм такий салат і сама.

Очищені від шкірки й кісточок солодкі яблука Панасюк тре на дрібну тертку разом з бананами. У салат додає цукрову пудру, ванільний цукор.

— Щоб перебити смак і запах яблук, сприскую салат лимонним соком і заправляю щойно вичавленим соком апельсина, — радить господиня.

В іншому салаті смак яблук Панасюк перебиває сливами й виноградом:

— Яблука з грушами ріжу найдрібнішими кубиками, сливи й темний виноград розрізаю на половинки чи четвертинки. Додаю грецьких горіхів, цукрову пудру й ложку меду. Вкінці вичавлюю кілька крапель соку лимона.

До салату з груш Рита кладе персики. Їх ріже скибочками, додає столову ложку лимонного соку й підсолоджує цукровою пудрою. Прикрашає страву збитими на густу піну вершками:

— Улітку в салат кладу багато персиків, восени — більше груш. Хоч за рецептом усього має бути порівну.

Киянка Світлана Ковбаса до салату додає терту лимонну цедру.

— Вона надає страві незвичного смаку й аромату, — всміхається. — До речі, цедру я тру і в оладки, млинці, паску.

До скибочок очищеного персика Світлана кидає цілі виноградини без кісточок, скибочки груші, яблука, апельсина, грейпфрута. Салат заправляє збитою з цукром сметаною чи йогуртом і тертою цедрою лимона.

— Якщо не куплю якихось фруктів — нічого, салат усе одно буде смачним, — говорить жінка. — Мені ще подобається додавати у фруктовий салат порізаний кубиками чорний гіркий шоколад. У поєднанні із солодкою сметаною і кисленькими фруктами — смакота!

Фрукти подають у кошику із млинця

Киянка Анастасія Бочек, 24 роки, фруктовий салат подає у корзинці. Її з"їдає із фруктами.

— Зібралися ввечері з подругами посплєтнічать, — каже Анастасія. — Дівчата нанесли купу фруктів і пляшку коньяку до них. Вирішили щось із цього сотворити. Хтось згадав рецепт фруктового салату, який у "Сільпо" читав.

Спочатку жінки спекли млинці. Аби було швидше, тісто замішували міксером. У збиті з цукром і дрібкою солі двоє яєць Бочек додає склянку молока. Продовжуючи збивати, всипає борошно й кілька столових ложок олії. Тісто має бути як рідка сметана.

— Смажені млинці ми поклали на перевернуті піали, маленькі глибокі мисочки — й усе, що знайшли підходяще у квартирі. Бо напекли їх багатувато, — всміхається. — Поставили миски в духовку на маленький вогонь. Як підсохли, витягли з духовки й залишили охолоджуватися.

Готові кошики наповнили фруктовим салатом з яблук, апельсинів, ківі, груш, помело, манго й полили виноградним соусом:

— Уварили до половини виноградний сік і додали цукру. Коли соус став густим, влили трохи коньяку. За хвилину зняли з вогню.

Зараз ви читаєте новину «Терті яблука й банани заправляють апельсиновим соком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода