Черкащанка Ольга Ткаченко, 47 років, не купує магазинних тортів. Випікає їх сама.
— Вмію готувати "Наполеон", "Празький", "Медовик горіховий", "Королівський", "Первый поцелуй". Але найчастіше роблю "Міністерський". Він дуже смачний, — хвалиться жінка. — Цей торт називаємо ще "Заставським".
Пекти її навчила сусідка Тетяна Сємєчева, дружина начальника застави. Вона була кондитером.
— Ми тоді на заставі жили. Мій чоловік Сергій Петрович служив там старшиною. З нашого вікна Норвегію було видно, — розповідає жінка.
Спекти торт "Міністерський", каже Ольга Миколаївна, зможе навіть початківець. Спочатку треба випекти три коржі. Для кожного взяти по склянці сметани та цукру, два яйця і дрібку соди. Усе це розмішати в мисці й додати просіяне борошно.
— Тісто має бути такої густоти, як сметана. Намазуйте деко чи сковороду маслом або олією. Виливайте туди тісто — і в гарячу духовку. Ножем проткну корж посередині, якщо сухий — корж готовий, — продовжує Ольга Ткаченко.
Господиня каже, що коржів треба випекти три. У другий обов"язково додати 100-грамову чарку промитого маку. Можна й більше — кому як подобається. А в третій корж всипати подрібнені зернята волоського горіха.
— Виходить великий торт. Але можна зробити й менший, — зауважує Ольга Ткаченко. — Тоді беремо на один корж дві-три столові ложки сметани, яйце, трішки соди, по півсклянки цукру і борошна.
Крем для "Міністерського" торта Ольга Миколаївна готує з вареним згущеним молоком. Висипає в миску і збиває з 300–400 г вершкового масла. Потім коржі перемазує кремом. Для маленького торта, каже, треба брати банку згущеного молока і 200-грамову пачку вершкового масла.
— Крему я не шкодую. Наш син Сашко, якому 20 років, із дитинства любить, щоб його побільше було, — усміхається Ольга Миколаївна. — Верхній корж також змазую кремом. Прикрашаю горіхами — наче віночок роблю по краях.
Коментарі