— Десять років маю традицію готувати закуску з сала на День Незалежності, — каже 30-річний Андрій Дудка з Червонограда Львівської області. — Колись у гуртожитку навчив однокурсник. Тепер вважаю її обов'язковим атрибутом кожного українського застілля.
Бере 1 кг свіжого сала. Заливає його 1 л води й 0,4 л оцту.
— Кидаю кілька горошин чорного перцю. Кип'ячу 20 хвилин на помірному вогні. Виймаю сало з каструлі й залишаю, щоб охололо. У горнятку змішую по одній столовій ложці солі, меленого перцю, подрібненого часнику й перетертий на порошок лавровий лист.
Охолоджене сало натирає сумішшю. Ставить у холодильник і залишає на ніч.
— Ріжу сало на дрібні пластини й викладаю на тарілку. Подаю ще грінки з житнього хліба, зелену цибулю й квашені огірки. Сало на смак дуже ніжне, добре підходить як закуска для міцних напоїв, — говорить Андрій.
Коментарі