Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2007 19:48

Салат зі свіжих овочів заправляють гірчицею

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Шеф-кухар столичного салат-бару ”Берізка” Сергій Байсаревич готує салат з лососем. Він зізнається, що наступного тижня заклад перейменують. ”Берізка” стане рестораном російської кухні. Але найпопулярніші салати залишаться в меню
Шеф-кухар столичного салат-бару ”Берізка” Сергій Байсаревич готує салат з лососем. Він зізнається, що наступного тижня заклад перейменують. ”Берізка” стане рестораном російської кухні. Але найпопулярніші салати залишаться в меню

У Києві на вулиці Еспланадній, 2 є єдиний у місті салат-бар "Берізка". Там готують більше 30 видів салатів. Ціни — від 18 до 145 грн.

Біля входу в "Берізку" гостей зустрічає 1,5-метрова фігура ведмедя. Сам ресторан усюди прикрашений березовою корою. П"ять стовбурів пронизують кімнату від підлоги до стелі. У куточку стоїть клітка з двома шиншилами.

— Они ползают и развлекают клиентов, — шеф-кухар 25-річний Сергій Байсаревич переходить на українську. — У нашому закладі недавно з"явився салат із молодої картоплі, лосося, червоної ікри та перепелиних яєць. Лосося можна замінити оселедцем, перепелині яйця — курячими, а ікру — майонезом.

Великі відварені картоплини Сергій на ресторанній кухні розрізає на чотири частини, менші — лишає цілими. У сковорідці розтоплює вершкове масло, вкидає туди картоплю. Просмажує її до золотистої шкоринки, помішуючи дерев"яною ложкою. Cолить і знімає з вогню. Висипає натертий на дрібну терку зубок часнику. Над великою тарілкою рве руками листя салату. Зверху сипле картоплю й нарізаний соломкою слабосолений лосось. Два перепелині яйця розрізає навпіл, намазує їх ікрою й викладає на салат. Страву посипає зеленою цибулею. Порція салату коштує 56 грн.

Курятину подають під горіховим соусом

— Вітамінні салати зі свіжих помідорів, огірків та зелені заправляють зазвичай соняшниковою олією. А ще смачно з гірчичним соусом — каже Байсаревич.

На одну порцію кухар бере ложку гірчиці, солить, додає трохи цукру та лимонного соку. Масу збиває міксером 5–10 хв., поступово вливає тоненькою цівкою 50 г олії. Таким соусом Сергій поливає нарізане листя салату та шпинату. Заправляє страву сухарями. Цей салат коштує 31 грн.

Курятину в "Берізці" подають під горіховим соусом. Судака — з ананасом, а курячу печінку — з грибами.

Для останньої страви білі гриби добу вимочують у холодній воді. Промивають їх, нарізають соломкою та смажать на олії. Курячу печінку теж викладають на сковороду. Із жиру, який залишився від смаженої печінки, роблять соус — із білим сухим вином (100 г), цукром (20 г), лимонним соком (10 г) та сіллю. Рідину упарюють на маленькому вогні. Вона стає густою, як карамель. Листя салату ріжуть на дрібні кубики. Заправляють оцтом та дрібно нарізаним базиліком. Салат викладається на дно тарілки. Зверху — гриби та печінка, приправлені винним соусом. Порція коштує 58 грн.




Що потрібно на порцію

100 г молодої картоплі

20 г листя салату "Мікс"

50 г лосося або оселедця

20 г вершкового масла

двоє яєць

зубок часнику

Редиска пускає сік у сметані

Улюблений салат 18-річного Тараса Олійника з Броварів, що під Києвом — з яєць, зелені, цибулі, редиски та огірків. Хлопець називає його "вітамінним".
На велику миску потрібно 9 середніх редисок, 1 великий або 3 малі огірки, 7 яєць, півпучка цибулі та пучок зелені. Редиску Тарас розрізає навпіл і кришить смужками. Огірки — соломкою, відварені яйця — великими кубиками, а цибулю та зелень дрібнить. Солить, кладе чотири столові ложки сметани і добре розмішує.
— Зі сметаною овочі швидко пускають сік. Їх можна заправити майонезом, — каже Тарас. — Овочевим соком зі сметаною я поливаю картопляне пюре в тарілці.

Зараз ви читаєте новину «Салат зі свіжих овочів заправляють гірчицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути