— Цьогоріч по гостях не ходитимемо, але за святковим столом родиною зберемося, — розповідає львів'янка Зінаїда Мельник, 40 років. — Для своїх приготую салати "Великоднє яйце" і "Переполох".
Для першого ріжу кубиками 300 грамів вареного курячого філе і 200 грамів маринованих печериць — пластинками. Варю троє яєць і дві морквини. Відділяю жовтки від білків. Їх окремо дрібно тру, а моркву — крупно. Натираю 50 грамів твердого сиру. На плоску тарілку викладаю овалом куряче філе. Накриваю шаром грибів, 100 грамами консервованої кукурудзи, морквою, твердим сиром. Кожен шар мащу майонезом і солю. У центр салату висипаю тертий білок. На ньому малюю зубочисткою курча, присипаю тертим жовтком.
Око роблю з горошини чорного перцю. Крило та дзьоб вирізую з вареної моркви. Прикрашаю салат петрушкою і "квітками" з моркви.
"Переполох" можна готувати з пекінської або звичайної ранньої капусти. Традиційний рецепт переробила на вітамінну бомбу. Додаю апельсини й свіжий огірок.
Ріжу скибочками 150 грамів печериць та обсмажую. Змішую з 350 грамами порізаної пекінської капусти. Варю куряче філе, ріжу кубиками. На корейській тертці натираю морквину. Додаю пучок порізаної зеленої цибулі. Дольки апельсина розрізую навпіл. Кладу в салат. Для заправки змішую по столовій ложці сметани та майонезу. Додаю зубець подрібненого часнику і чайну ложку зернистої гірчиці.
Майонезний соус можна замінити на медово-гірчичний. Він підходить для будь-якого салату. Змішати по дві чайні ложки меду й зернистої гірчиці, сік і цедру половинки лимона, сіль. Додати 70 мілілітрів оливкової олії, присипати сушеним чебрецем. Для гостроти покришити пів стручка пекучого перцю. Його не кладу, коли готую для дітей. Готовий салат перемішую з заправкою. Солю й посипаю жменею подрібнених волоських горіхів.
Коментарі