Салат "Олів"є" вигадав кухар Люсьєн Олів"є, який на початку 60-х років ХІХ ст. тримав у Москві ресторан "Ермітаж". Салат він готував із м"яса двох відварених рябчиків, одного телячого язика, 100 г чорної ікри, 200 г свіжого салату, 25 варених раків, півбанки маленьких маринованих огірків, півбанки сої, 2 свіжих огірків, 100 г каперсів і 5 яєць. Заправляв соусом "Провансаль", що робив із французького оцту, яєць і прованської оливкової олії.
Француз зберігав рецепт у таємниці. Кухар Іван Іванов у ресторані "Москва" подавав схожий салат "Столичний". Але секрету соусу він так і не розгадав. Рецепт Люсьєн Олів"є нікому після себе не залишав. Його відновили 1904 року за розповіддю гурмана-завсідника ресторану.
За радянських часів салатом "Олів"є" назвали суміш із кубиків картоплі, яєць, солених огірків, зеленого горошку, ковбаси чи курятини, заправлених майонезом. За кордоном цей салат називають "руським".
Коментарі