Ексклюзиви
середа, 17 вересня 2008 19:11

Раїса Загвозкіна готує печиво без цукру і яєць

  Печиво черкащанки Раїси Загвозкіної схоже на вареники. Для начинки вона бере мак і банани
Печиво черкащанки Раїси Загвозкіної схоже на вареники. Для начинки вона бере мак і банани

Черкащанка Раїса Загвозкіна, 67 років, задля власного здоров"я відмовилася від цукру, яєць, дріжджових виробів, кисломолочних продуктів. Вона переробила улюблений рецепт листкового печива з сиром.

— Замість цукру кладу банан, сир заміняю маком, сметану — вершками, — каже Загвозкіна. — Виходить дорожче, проте втішає — ласощі безпечні й корисні.

Раїса Дмитрівна дістає з тумбочки пачку борошна. Відміряє п"ять склянок і просіює крізь сито в миску. Додає 300 г вершкового масла.

— Для економії беру спред (легке масло з рослинних та молочних жирів. — "ГПУ"), тільки не маргарин — він шкідливий, — жінка ножем подрібнює масло. Розтоплювати його не можна.

У тісто вливає склянку молока:

— Біля нас базар, молоко купую домашнє. Сметану не їмо — кислий продукт не годиться. Друге діло — вершки!

Із півлітрової банки зачерпує 3 ст. ложки вершків і додає у тісто. Перемішує і викладає на стіл. Вимішує. Тісто має бути еластичним. Ділить його на дві частини й розкачує в ковбаски. Кожну перерізає ножем на 10 частин. Обвалює у борошні, складає у миску і ставить у холодильник на 2 год.

Для економії беру спред, тільки не маргарин

— Секрет такого печива — у начинці. Хто раз його спробує, за вуха не відтягнеш, — сміється.

Господиня 400 г маку висипає в ківш і миє під краном. Воду зливає кілька разів. Далі обдає окропом, швидко зливає. Знову мак заливає окропом і залишає настоюватися. Потім зливає воду і двічі пропускає через соковижималку.

— Мак треба м"яти макогоном у макітрі, дещо підсоливши. Але для швидкості придумала дрібнити в соковижималці. Можна пропустити через м"ясорубку.

Для начинки тре на тертці з великими отворами вісім бананів і додає до маку. Зауважує, що банани можна потовкти товкачем.

Шматки тіста розкачує на тонкий квадрат 15х15 см. Перерізає вздовж і впоперек. Виходять ще чотири. На кожен кладе десертну ложку начинки. Загортає косинкою, заліплює кінці й викладає на деко. Печиво нагадує вареник.

— Вийде до вісімдесяти вареничків. Клопоту з ними вистачає. Сядеш їсти й не зчуєшся, де й дінуться, — Раїса Дмитрівна ставить деко в духовку. — До речі, в мак можна додавати арахіс чи інші горіхи.

Випікає на невеликому вогні 25 хв. Щойно підрум"янився край, виймає.

— Коли їла яйця, готове печиво змощувала збитими білками. Зараз посипаю корицею. Вона має солодкуватий присмак і ароматна. Банан робить печиво у міру солодким. І навіщо той цукор?

Зараз ви читаєте новину «Раїса Загвозкіна готує печиво без цукру і яєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути