пʼятниця, 12 листопада 2010 05:28

Плов приправляють за кілька хвилин до готовності

Автор: фото: Reuters/Sergio Perez
  Найдорожчу спецію шафран в Іспанії збирають до сходу сонця. Її додають до рису, баранини та грибних супів
Найдорожчу спецію шафран в Іспанії збирають до сходу сонця. Її додають до рису, баранини та грибних супів

На одному зі столичних ринків 47-річна Азіза Коберідзе продає суміші спецій. Змішує їх на замовлення покупців. Говорить, що точних пропорцій не дотримується.

— Кидаю все на око. Мені кажуть, яку страву хочуть приготувати, і я підбираю прянощі для приправи. Багато трав мають лікувальні властивості. Наприклад, шафран покращує травлення, зір, роботу серцево-судинної системи. Його багато не сиплять, має гіркуватий присмак і запах. Надає стравам ніжного жовтого кольору. Підходить до рису, ягнятини, баранини, супів з риби, бульйонів. Шафран не варто змішувати з іншими сумішами. Так само на кінчику ножа додають куркуму. Вона трохи пекуча. Її краще класти за 5 хвилин до готовності страви. Можна поєднувати з усіма прянощами.

Часто купують кумин. Він має сильний гострий запах і горіховий присмак. Перед додаванням до їжі його обсмажують в олії з цибулею. Годиться до риби, м'яса, овочів та бобових.

Базилік використовують свіжим і засушеним. Він стимулює травлення, збуджує апетит.

— Із базиліком добре поєднується паприка. Часто додаю її до фаршированих яєць. Вона легко підгорає, тому підігріваю її в маслі чи воді. Свіжа паприка має бути яскраво-червоного кольору, пекучою та солодкою.

Гвоздику зазвичай кладуть у гарячі напої з вином, до пуншів. Ароматизують консервовані фрукти, салати і гриби.

Кардамоном присмачують тісто на пироги, тістечка. Також додають у супи та підливи.

— Корицю звикли класти лише до солодкого та в алкоголь. Я потроху сиплю її також у шинку, котлетний фарш. Додаю до суміші спецій, коли натираю курку-гриль.

До гвоздики та кориці добре пасує бадьян або аніс. Його кладуть у солодке тісто, пудинги та чай.

— Для плову змішую багато приправ. Це ажгон, базилік, куркума, коріандр, червоний та чорний перець, часник. Висипаю в казан до рису за кілька хвилин до готовності.

До напівготової тушкованої риби сиплять суміш цибулі, кропу, мускатного горіха, гвоздики. Під кінець додають лавровий лист, тертий корінь петрушки, базилік, чебрець, перець.

Прянощі найкраще зберігаються в плодах та листі. Мелені швидко вивітрюються, тому їх зберігають в щільно закритих коробках.

Зараз ви читаєте новину «Плов приправляють за кілька хвилин до готовності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути