— Для варення годяться лише горіхи, які легко проштрикнути зубочисткою. Тому на початку липня пильную, щоб не пропустити момент, — каже 72-річна Валентина Чичановська із селища Мирне Запорізької області. — Це варення люблять мої внуки. Має неповторний смак.
Ножем очищую 100 горіхів. Замочую на дві доби в холодній воді. Змінюю її тричі на день. Завдяки цьому зникає гіркий присмак. Далі заливаю розчином соди — чайну ложку розводжу в літрі води. За кілька годин промиваю, проколюю кожен плід виделкою і знову замочую у холодній воді на два дні. У великій каструлі доводжу до кипіння три склянки води. Вкидаю туди горіхи на 10 хвилин і виймаю шумівкою.
Готую сироп із 1,8 кілограма цукру й трьох склянок води. Додаю горіхи, пакетик ваніліну, кілька чайних ложок лимонного соку. Доводжу до кипіння, охолоджую — так роблю тричі. Останній раз варю, доки горіхи не стануть м'які. Готове варення перекладаю у стерилізовані банки й закриваю.
Коментарі