45-річний нігерієць Чукуди Амадіоха торгує кросівками на Шулявському секонд-хенді в Києві. Говорить російською з акцентом. Як тільки зав"язується розмова, навколо нього збираються ще чоловік десять чорношкірих торговців.
— Деньгі єсть? — питає один. — Нєт? Тогда інтерв"ю не дадім!
— Ми їмо все, що їсть українець: сало, картоплю, рис, гречку, м"ясо, — розповідає Чукуди. — У "Сільпо" після роботи купую продукти. Дружина в мене українка. Вона готує червоний борщ. Дуже його люблю. А ще вареники і пельмені.
Товариш Чукуди — Макс Обі, 29 років, у Києві п"ятий рік. На вечерю найчастіше смажить картоплю соломкою. І сам готує червоний борщ. М"ясо варить із цілою цибулиною та лавровим листком, додає картоплю. На сковорідці тушкує засмажку з томатною пастою: нарізані капусту, цибулю, часник і буряк. Заправляє нею борщ, солить, кладе приправу й зелень.
Купую лимони з гострими носиками
22-річний студент Національного авіаційного університету Просперо Лу Ба Ф із задоволенням поїв би смаженої риби. Але, каже, в київських магазинах вона несвіжа. У нього вдома готують щойно спійману в океані.
Перуанець Флорес Наун Рауль працює в магазині "Квін альпака" на Подолі. Він готує рибу за перуанським рецептом — у лимонному соку без води.
— Купую лимони у супермаркеті "Метро". Беру перуанські або бразильські — вони такі маленькі, з гострими носиками.
Каже, що краще брати філе. Цілу ж рибу очищає від кісток, нарізає на середні шматки й викладає на дно каструлі. Витискає сік одного лимона, солить і перчить. Додає подрібнену цибулю й селеру. Тушкує рибу на маленькому вогні, помішуючи ложкою. Готує доти, доки не випарує рідина. До страви подає картоплю, салат зі свіжих овочів і часник.
Кубинці щодня їдять салат
Продавець столичного магазину "Квін альпака" 43-річний Біенбенідо-Даніель Герра Міранда (перше ім"я означає "ласкаво просимо". — "ГПУ") кубинець за походженням. Каже, що на його батьківщині щодня їдять салат із м"яса чи з авокадо. Люблять екзотичне м"ясо крокодилів, черепах, акул і жаб. Для зміцнення організму та підвищення потенції вдома і в ресторанах їдять свіжі мавпячі мізки. Склянка делікатесу коштує $100.
Коментарі