— Багато шипшини росте біля будинку. До душі припав її терпкувато-солодкий смак у настоянці. Завжди маю в запасі одну-дві пляшки цього напою, на випадок раптових гостей, — каже 52-річна Руслана Данильченко з Тернополя.
Миє склянку сухої шипшини. Заливає гарячою водою, залишає трохи постояти. Коли плоди розм'якнуть, зливає воду. Ягоди перекладає в скляну банку. Додає 7 ст. л. цукру, заливає 0,5 л горілки. Ставить у погріб на 10–14 днів.
— Немає точного часу настоювання, але потрібно не менш як 10 днів. Що довше горілка стоїть, то більше натягується ягодами.
Настоянку з шипшини проціджує і переливає в пляшки. Для цього ставить у скляну пляшку лійку. На її дно кладе два-чотири шари марлі й наливає напій. Зберігає його в холодильнику. Може простояти кілька років без втрати смаку та вітамінів.
Коментарі