58-річний Володимир Голубничий із міста Сміла Черкаської області 25 років займається приготуванням домашніх наливок. Особливо йому вдається слив"янка.
— До неї беру спілі, навіть перезрілі й підв"ялені плоди. Але вони не повинні бути пошкодженими. Промиваю й укладаю в ємність із вузьким горлом або у спеціальне барильце чи бочку на п"ять літрів. Потім готую сироп. У літрі води розводжу 200 грамів цукру. Можна й менше, залежно від умісту цукру в плодах. Ним заливаю сливи. До краю горловини має лишитися трохи місця. Бо як у процесі бродіння почне підніматися м"язга, то випливе з посудини.
Голубничий закриває бочку нещільно, аби вуглекислий газ, який виділяється при бродінні, міг вільно виходити.
— Найкраща температура для одержання слив"янки 20–22 градуси. Час бродіння залежить від кількості цукру й температури. Коли він закінчиться, наливку зливаю, проціджую, розливаю у пляшки і ставлю у погріб.
Сливи, які залишаються в посуді, можна повторно залити цукровим сиропом. Через три тижні одержите слабоалкогольний напій, що нагадуватиме сидр.
Коментарі